Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 23. 11:53

A Microsoftnál kapott munkát a Novelltől kirúgott szoftverfejlesztő

A Microsofthoz igazolt az AppArmor vezető fejlesztője , Crispin Cowan, akit több társával együtt tavaly októberben tett lapátra a Novell. Cowan a Windows Security Team tagjaként dolgozik majd a cégnél, elsősorban a sokak által szidott User Account Controlon.

[HWSW] A Microsofthoz igazolt az AppArmor vezető fejlesztője, Crispin Cowan, akit több társával együtt tavaly októberben tett lapátra a Novell. Cowan a Windows Security Team tagjaként dolgozik majd a cégnél, elsősorban a sokak által szidott User Account Controlon.

A Novell 2005-ben vette meg az Immunixot, az AppArmor fejlesztőjét, majd 2006-ban megnyitotta a szoftvert és bárki számára elérhetővé tette a forráskódot. Az AppArmor része a SUSE Linux Enterprise-nak és a Novell kommunikációjában hangsúlyos szerepet is kapott, 2007 őszén mégis úgy határozott a cég, hogy lapátra teszi a vezető fejlesztőt, Crispin Cowant és négyfős csapatát. Cowan a News.comnak akkor azt mondta, váratlanul érte a hír, ugyanis semmilyen jel nem utalt arra, hogy a Novell elégedetlen lenne a munkájával, amióta a cégnél dolgozott, többször kapott fizetésemelést, jutalmakat és díjakat.

A Novell nem sáfárkodik igazán jól az általa megszerzett technológiák mögött álló tehetségekkel: a vállalat által az utóbbi években felszippantott cégek kulcsembereinek jelentős része különféle ellentétek miatt távozott. Tavaly májusban Robert Love, az asztali Linuxok fejlesztéséért felelős vezető hagyta el a céget, 2006 decemberében Jeremy Allison, a Samba vezető fejlesztője távozott, 2005-ben pedig Chris Schlaeger, a SUSE kutatás-fejlesztési igazgatója, Petra Heinrich európai értékesítési vezető, illetve Richard Seibt, a SUSE elnöke lépett ki.

A Novell szóvivője Cowan elbocsátása kapcsán úgy nyilatkozott, a cég továbbra is karbantartja az AppArmort, azonban a fejlesztést nem házon belül végzik, hanem teljes egészében a nyílt forrású közösségre támaszkodnak majd. Cowan akkor még teljes mellszélességgel kiállt a "gyereke" mellett, és két társával rögtön alapított is egy céget az AppArmor fejlesztésére és támogatására.

Az AppArmor feladata, hogy az alkalmazások jogosultságait a szükséges minimumra korlátozza, a rendszer-adminisztrátorok minden programhoz külön házirendet rendelhetnek, amelyben meghatározhatják, a szoftver milyen fájlokat és erőforrásokat érhet el. A Novell szerint az AppArmor használatával a külső és belső fenyegetések, a "zero-day" támadások, illetve a még ismeretlen biztonsági hibák kihasználása ellen is sikeresen lehet védekezni. Egyelőre nem tudni, Cowannak a microsoftos feladatai mellett jut-e majd ideje az AppArmorra, amely a SUSE mellett az Ubuntunak és a Mandrivának is része.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról