Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Virágzik a merevlemezek piaca

Bodnár Ádám, 2008. január 04. 13:53
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A tavalyi harmadik negyedévben világszerte 138 millió merevlemez talált gazdára 8,8 milliárd dollár értékben -- jelentette az iSuppli piackutató vállalat. Az eladott darabszám terén 19,6 százalékos volt a növekedés, a piaci értékben pedig még ennél is nagyobb, 22,2 százalékos. A gyártók rangsorát a harmadik negyedévben is a Seagate vezette, megelőzve a Western Digitalt és a Hitachit.

hirdetés
[HWSW] A tavalyi harmadik negyedévben világszerte 138 millió merevlemez talált gazdára 8,8 milliárd dollár értékben -- jelentette az iSuppli piackutató vállalat. Az eladott darabszám terén 19,6 százalékos volt a növekedés, a piaci értékben pedig még ennél is nagyobb, 22,2 százalékos. A gyártók rangsorát a harmadik negyedévben is a Seagate vezette, megelőzve a Western Digitalt és a Hitachit.

A merevlemez-eladások lendületes növekedése mögött a számítógépek terjedése mellett a szórakoztató-elektronika áll. Egyre több olyan készülék kerül az üzletekbe, amely merevlemezt tartalmaz, legyen szó hordozható lejátszóról, videokameráról, tévéről, set-top boxról vagy digitális videorekorderről. A harmadik negyedévben legyártott merevlemezek 17 százaléka került fogyasztói elektronikai eszközökbe, de 2008 harmadik negyedévében ez az arány már 22 százalék lesz -- becsli az iSuppli.

A számítástechnika területén a PC-kbe épített meghajtók mellett egyre többen vásárolnak külső merevlemezeket adatmentés céljára, a vállalati szektorban pedig a cégek szinte alig tudnak lépést tartani az órási mennyiségű információ keletkezési ütemével, ami jótékonyan hat a külső merevlemezes tárolók piacára.

Bár a legkisebb (1,8") merevlemezeket egyre inkább fenyegetik a csökkenő árú és növekedő kapacitású flash memóriák, a számok azt mutatják, hogy ezek egyelőre még nem éreztetik elszívó hatásukat a merevlemez-piacon, elsősorban azért, mert az SSD-k ma még igen drágák, a legtöbb notebookot még hagyományos HDD-vel értékesítik. Az iSuppli szerint 2011 lehet az az év, amikor a flash-alapú meghajtók először komoly szeletet hasítanak ki maguknak a merevlemez-piacból mind a noteszek, mind pedig a blade szerverek szegmensében.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.