Szerző: Bizó Dániel

2008. január 25. 17:22

Rekordméretű nyereség az LG Electronicsnál

Az elemzői várakozásokat messze meghaladó nyereségről számolt be az LG Electronics, amit azonban nem a vállalat tevékenysége, hanem az LCD-gyártó leányvállalatából származó jövedelme magyaráz. Üzemi szinten a vállalat az előrejelzéseknek megfelelően teljesített, jól szerepelt a mobiltelefonos részleg, és sokat fejlődött a plazma- és tévégyártás teljesítménye is.

[HWSW] Az elemzői várakozásokat messze meghaladó nyereségről számolt be az LG Electronics, amit azonban nem a vállalat tevékenysége, hanem az LCD-gyártó leányvállalatából származó jövedelme magyaráz. Üzemi szinten a vállalat az előrejelzéseknek megfelelően teljesített, jól szerepelt a mobiltelefonos részleg, és sokat fejlődött a plazma- és tévégyártás teljesítménye is.

A dél-koreai vállalat adózott nyeresége több mint tizenkétszeresére ugrott az egy évvel korábbihoz képest, és 654 millió dollárnak megfelelő wont tett ki. A változás legnagyobb részét az LG.Philips LCD régóta nem látott remeklése magyarázza, mely a 2006-os veszteséghez viszonyítva nagyjából 334 millió dollárral javította az anyavállalat mérlegét. Az LG Electronics konszolidált árbevétele 12 százalékkal 11,5 milliárd dollárra nőt, miközben üzemi szinten 400 milliós konszolidált pozitívumot tudott felmutatni.

A világ ötödik legnagyobb gyártójaként az LG Electronics világszerte 23,7 millió mobiltelefont értékesített, a szállítások elsősorban Európában ugrottak meg a Viewty telefonok sikerének köszönhetően. A szállítások az év egészében elérték a 80 milliót, 2008-ra pedig 100 millió darab ki a cég célkitűzése. A vállalat kifejezetten a prémium divattelefonokra koncentrálva növelte átlagos eladási árait, így a részleg nyereségessége is javult. Az

Az egy évvel korábbihoz képest 15,7 százalékkal 3,2 milliárd dollárra ugrott az üzletág árbevétele, amit a drágább modellek arányának növekedése és a költséghatékonyság következtében az üzemi nyereség duplázódása követett, mely 280 millió dollárra rúgott a negyedévben. Az év egészében 11,6 milliárd dollár értékben forgalmazott mobiltelefont a vállalat, és közel 980 millió dolláros üzemi nyereséget termelt. A LG mobilok legnagyobb piaca az Egyesült Államok, így a dollár gyengélkedése, és kibontakozó recessziós félelmek egyaránt árthatnak a vállalatnak.

Az év egészében folyamatosan javuló teljesítményt mutatott az LG televíziókért és plazmapanelekért felelős részlege, a Digital Display. Az árbevétel közel negyedével duzzadt, és megközelítette a 4,2 milliárd dollárt, miközben a korábbi súlyos veszteségeket nullszaldó közelébe sikerült szorítania a vállalatnak. Nehézségek elsősorban a plazmagyártást jellemezték, a negyedik negyedévben azonban szekvenciálisan 40 százalékkal ugrott meg a plazmamodulokból származó forgalom a korábban eltemetett 32 hüvelykes panelek megújult sikereinek köszönhetően.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról