Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 7. 16:40

Térképeszeti cég felvásárlásával erősít a Nav N Go

A navigációs szoftverek fejlesztésével foglalkozó, elsősorban az iGóról ismert Nav N Go foglalkozó cég 2007 novemberében felvárásárolta a Top-Map Kft-t, mely a világ több navigációs szoftverébe kínálja Magyarország digitális térképét. A felvásárlás akár saját térképkészlet létrehozásának esélyét is jelentheti a Nav N Go számára.

[HWSW] A navigációs szoftverek fejlesztésével foglalkozó, elsősorban az iGóról ismert Nav N Go foglalkozó cég 2007 novemberében felvárásárolta a Top-Map Kft-t, mely a világ több navigációs szoftverébe kínálja Magyarország digitális térképét. A felvásárlás akár saját térképkészlet létrehozásának esélyét is jelentheti a Nav N Go számára.

A Top-Map hozta létre többek között az iGóban használt térképet, mely meghódította a magyar piacot. Később bekapcsolódtak a Nav N Go által használt Kelet-Európa térképek integrációjába is, így a régióban fellelhető egyéb térképeket is fel tudták készíteni a GPS-navigációban történő használatra. A Top-Map azonban ma már nem csak térképekkel, hanem egyéb adatbázis előállítással is foglalkozik, így POI pontokat, vagy szükség esetén 3D adatokat is képes szolgáltatni. Mivel a Nav N Go fő célja, hogy épp ilyen újabb és újabb tartalmakat integráljon a szoftvereibe, a vállalatnak nagy szüksége volt a Top-Map-re az adatbázisok előkészítéséhez.

"A Top-Map az elmúlt években létrehozott egy olyan térképkészítési- és felmérő technológiát, amit az eddigieknél hatékonyabban lehet használni" -- mondta Siegler Vera, a Top-Map Kft. ügyvezető igazgatója. "Úgy éreztük, hogy ezt a tudást át kell adnunk az olyan országoknak, ahol nem, vagy csak nagyon kezdetlegesen működik a térképfejlesztés. Így például Ukrajnában, Romániában vagy Bulgáriában is elérhetővé válnak a jó minőségű digitális térképek."

Kátai Attila, a Nav N Go tartalomfejlesztési igazgatója a megállapodás kapcsán elmondta, továbbra is stratégiai együttműködésben dolgoznak a Tele Atlassal, azonban a Top-Map felvásárlásával jobb rálátásuk lesz a digitális térképkészítésre, ezáltal szorosabbra fűzhetik a kapcsolatot. A Nav N Go elsődleges célja továbbra is az, hogy térképei naprakészek legyenek, ezért a jövőben is nagy figyelmet fordítanak a rendszeres frissítésekre. A cég tervei között szerepel az is, hogy a Magyarországon sikeresen működő online térképhiba-bejelentő szolgálatukat kiterjeszti más országokra is.

A Nav N Go mintegy 15 kelet-európai céggel áll kapcsolatban, amelyektől a térképeket licenceli, ezeket a Top-Map szakemberei készítik elő az integrációhoz. "Ezzel sikerült elérnünk azt, hogy a régióban egyedülálló térképi lefedettséggel rendelkezünk olyan országokban is, ahol korábban egyáltalán nem működött a műholdas navigáció. Ugyanez akár megtörténhet más régiókban is: például Dél-Amerikában, a csendes-óceáni térségben vagy Ázsiában" -- magyarázta Kátai.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról