Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 15. 15:15

Kolozsvárra költözik Bochumból a Nokia

Bezárja bochumi gyárát a Nokia, a termelést pedig Kolozsvárra költözteti. Németországban mintegy 2300 Nokia-dolgozó lesz állástalan a mobilpiacon dúló kíméletlen árverseny és költségprés miatt.

[HWSW] Bezárja bochumi gyárát a Nokia, a termelést pedig Kolozsvárra költözteti. Németországban mintegy 2300 Nokia-dolgozó lesz állástalan a mobilpiacon dúló kíméletlen árverseny és költségprés miatt.

A mobilpiac finn éllovasát a költségnyomás kényszerítette a buchumi gyár bezárására, pedig a Nokia egyik legpatinásabb üzeméről van szó, ahol 1989-ben kezdődött a mobiltelefonok előállítása. "A piaci változások és a költséghatékonyságra vonatkozó megnövekedett követelmények miatt a Nokia számára a mobilkészülékek németországi gyártása már nem kivitelezhető" -- mondta Veli Sunbäck, a Nokia alelnöke és a Nokia GmbH igazgatótanácsának elnöke. "Nem lehetséges úgy működtetni, hogy megfeleljen a globális költséghatékonyság és a rugalmas kapacitásnövekedés követelményeinek. Ezért kell ezt a kemény döntést meghoznunk."

A bochumi telephely bezárásával párhuzamosan a Nokia bejelentette, hogy eladja az autóiparhoz kapcsolódó üzletágát, és tárgyalásokat folytat a Sasken Technologies-zal a Bochumban lévő szoftver kutató-fejlesztő részlegének eladásáról. A Nokia a kontinensen jelenleg Finnországban és Magyarországon gyárt mobiltelefonokat, emellett folyamatban van a termelés beindítása egy romániai üzemben, ahol még az első negyedév során megkezdődik a sorozatgyártás. Világszerte összesen 11 Nokia-gyár ontja a mobilokat.

a címlapról