Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 23. 10:29

Távoli ígéret a "vezeték nélküli ADSL"

[HWSW] A PanTel a múlt hét során jelentette be, hogy megállapodást kötött a Siemensszel WiMAX technológiát alkalmazó rádiós berendezések tesztelésérõl. A PanTel úgy látja, hogy WiMAX alkalmazása néhány hónapon belül igen jelentõs alternatívájává válhat a rézvezetékek használatán alapuló olcsó DSL-hozzáférési technikáknak.

Csak vállalati ügyfelek részére

A hírt számos helyen úgy értelmezték, hogy küszöbön áll a lakossági ADSL vezeték nélküli alternatívájának piaci megjelenése, azonban sajnos a helyzet távolról sem ilyen rózsás. Érdeklődésünkre a PanTelnél elmondták, hogy a technológia segítségével a vállalat elsősorban üzleti előfizetői számára nyújt majd olyan szolgáltatásokat, melyeket eddig csak vezetékes infrastruktúrán lehetett gazdaságosan megvalósítani. A PanTel egyelőre nem tervez vezeték nélküli technológián alapuló lakossági internetszolgáltatást, de a WiMAX technológia alkalmazásával lehetősége nyílik helyi internetszolgáltatók kiszolgálására.

A WiMax (Worldwide Interoperability for Microwave Access), másképpen az IEEE 802.16 szabványnak megfelelő eszközök legfeljebb 70 Mbit/sec sebességgel képesek kommunikálni akár 30 mérföldes távolságról is. A technológia szélesebb körű elterjedése azonban csak jövőre várható, ekkorra lesznek elérhetőek a WiMAX vezérlőchipek, amely elengedhetetlen feltétele annak, hogy a felhasználókoz megfizethető árú WiMAX-terminált lehessen telepíteni. Egy WiMAX-terminál ár ma még félmillió forint körül mozog, vagyis az előfizetőknek ennyiért kell a vezeték nélküli hálózathoz való csatlakozást lehetővé tevő készüléket megvásárolni.

Inkább a Wi-Fi

Ismert, hogy az ország egyes területein még semmiféle szélessávú -- ADSL, kábel -- internetezési lehetőség nem érhető el. Ezt a problémát tisztán technológiai szempontokból a WiMAX segítségével gyorsan és olcsón meg lehetne oldani, ugyanis a WiMAX használatához nincs szükség kábelfektetésre, vezetékes infrastruktúra kiépítésére. Azonban a WiMAX ma még annyira drága, hogy gyakorlatilag esélytelennek tűnik, hogy egy helyi érdekű internetszolgáltató közvetlenül a lakossági piacot célozza meg segítségével.

Egy kisebb település néhány Wi-Fi hozzáférési pont segítségével is lefedhető, ez a technológia jóval olcsóbb, egyszerűbben használható és egy átlagos otthoni felhasználó szemével nézve semmivel sem nyújt kevesebbet, mint a WiMAX. Néhány településen már történtek kezdeményezések Wi-Fi technológián nyugvó vezeték nélküli internetszolgáltatásra, több-kevesebb sikerrel.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy ma Magyarországon még nincs meg a törvényi szabályozása sem a WiMAX használatának. A PanTel a 3,5 GHz-es frekvenciát használja a tesztjeihez, azonban a vállalatnak erre a frekvenciára engedélye van, sőt, fizet is a használatáért. A hatóságok később várhatóan az 5,4 GHz-es szabad frekvencián teszik lehetővé a WiMAX használatát. A Wi-Fi a 2,4 GHz-es frekvencián működik, és használatához nem szükséges sem bejelentés sem engedély, éppen ezért a kommunikáció zavarmentessége sem garantált.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról