Szerző: Ady Krisztián

2004. november 30. 11:05

Képernyővédővel vágna vissza a Lycos a kéretlen levélküldőknek

[HWSW] Az itthon főként keresőjéről ismert Lycos nyílt harcot indított a kéretlen leveleket küldők, illetve azok weboldalai, szerverei ellen. Elérhetővé tett egy képernyővédőt, mely a rendelkezésünkre álló internetelérés segítségével nagyobb forgalmat generál a spamelőknek, így növelve a többnyire forgalom után fizető kéretlen levélküldők számláját.

Legális?

A képernyővédő bekapcsolásakor csatlakozik a Lycos szerveréhez és ellenőrzi mely spamoldalak lassításához szükséges még némi terhelés. A kulcsszó a lassítás: a Lycos elhatárolódik attól, hogy teljesen elnémítsa ezeket az oldalakat, ebből ugyanis akár komolyabb problémái is származhatnának -- bár néhány támadásra valószínűleg máris felkészülhet a vállalat.

A metódus ugyanis csak ennyiben különbözik egy DoS, Denial of Sevice támadástól, mely a szerver túlterhelésével bénít meg weboldalakat. Az elküldött csomagokban nincs semmi illegális, csupán egyszerű HTTP lekéréseket tartalmaznak, mint amikor valaki megtekint egy weboldalt.

A Lycos képernyővédője erőforrás-elosztást végez, csak azokra a Spamcop által listázott, azonosítottan spammer weboldalakra indít újabb adatlekérő csomagokat, melyek még rendelkeznek szabad kapacitással. A "támadás" hatására a weboldalak nem állnak le, csupán lelassulnak, így mind a szerverek tartalma, mind az onnan küldött levelek lassabban kerülhetnek ki az internetre, amellett, hogy továbbra is elérhetőek maradnak.

Dráguló kéretlen levelek

A vállalat reményei szerint a szerverek terhelésének növelése azt eredményezi, hogy ezek a weboldalak előbb-utóbb eltűnnek az internetről: a szerverek sávszélességéért ugyanis jellemzően adott havi kiszolgált adatmennyiség után kell fizetni, a jelentősen megnövekedett terhelés, adatforgalom pedig jelentősen növelheti a spammer hónap végi számláját is.

A Lycos reményei szerint a képernyővédő hatásos lehet, ha kellő számban töltik azt le az internetezők, s használják broadband kapcsolatukon. Nagy sávszélességű internetezők összefogásával akár terabájtos forgalmat is generálhatnak az ismertebb kéretlen levélküldőknek.

Vigyázat a korlátos csomagokkal

A képernyővédő telepítésekor ugyanakkor egy fontos dolgot szem előtt kell tartanunk: az alkalmazás jelentősen növeli saját internetforgalmunkat is, így nyugodt szívvel csak korlátlan elérésekkel, például ADSL-eléréssel használható. Ellenkező esetben a saját elérésünk korlátozására is számíthatunk az adott hónap során.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról