:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 12. 09:40

Paul Otellini lesz az Intel elnök-vezérigazgatója

Paul Otellini
Paul Otellini
[News.com] Az Intel igazgatótanácsa tegnap úgy döntött, hogy a májusban nyugdíjba vonuló Craig Barrettet a cég jelenlegi elnöke és operatív igazgatója, Paul Otellini követi az elnök-vezérigazgatói poszton. A vállalatot közelebbről ismerők egyöntetűen Otellinit várták Barrett utódaként, vagyis egyáltalán nem okozott meglepetést az igazgatótanács döntése.

Paul Otellini jelenleg 54 éves, 1974 óta dolgozik az Intelnél. A vezető jelenleg a vállalati mindennapi ügyeiért felel, és nemrég egy interjúban elmondta, reméli, hogy elnök-vezérigazgatóvá válása nem sokban változtatja meg az Intelt és a vállalati kultúrát. "Nagyon fontos dolog az Intelnél, hogy az elnök-vezérigazgatói poszton zökkenőmentes volt a váltás" -- mondta Otellini, aki szerint "a legfontosabb cél, hogy ezt a változást is úgy hajtsuk végre, hogy az Intel utána is ugyanaz az Intel maradjon, ami előtte volt".

Otellini korábban az Intel processzor- és chipkészletgyártó részlegét, az Intel Architecture Groupot vezette, és saját bevallása szerint nem fél feltűrni az inge ujját, ha kemény munkáról van szó. Egy alkalommal maga is targoncára ült a vállalat raktárában, hogy segítsen az Intelnek leszállítani a megrendelt termékeket.

Az Intel vállalati szabályzata szerint az elnök-vezérigazgató nem lehet 65 évnél idősebb, Barrett nemrégiben érte el ezt a kort és jövő tavasszal, a részvényesek éves gyűlésén mond le pozíciójáról. Távozása után az Intel igazgatótanácsának elnökeként folytatja munkáját. Az igazgatótanács jelenlegi elnöke, a magyar származású Andy Grove az igazgatótanács tanácsadójaként dolgozik tovább. Hogy ki lesz Otellini utóda az elnöki és operatív igazgatói poszton, azt az Intel nem közölte, de egyes vélekedések szerint erre a legnagyobb esélye Pat Gelsingernek, a cég műszaki igazgatójának van.

Otellini lesz az Intel története során az ötödik elnök-vezérigazgató. A vállalatot 1968-as alapításától fogva Robert Noyce vezette, aki 1975-ben adta át a tisztséget Gordon Moore-nak, aki leginkább a róla elnevezett törvényről vált ismertté. Moore-t 1987-ben követte Andy Grove, aki 1998-ig vezette a vállalatot, ekkor követte őt Craig Barrett, a jelenlegi elnök-vezérigazgató.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.