Szerző: Vörös Péter

2004. november 12. 08:21

Három év után újra nyereséges az Infineon

Wolfgang Ziebart
Wolfgang Ziebart
Az Infineon közzétette a szeptemberben zárult pénzügyi év eredményeit, a német memóriagyártó három veszteséges év után újra nyereséget könyvelhetett el. Ezzel együtt a jelenlegi félvezetőpiaci ciklus csúcspontja vélhetően már elmúlt és 2005-ben a piac növekedési üteme jelentősen az idei alatt lesz -- közölte Wolfgang Ziebart, a világ hetedik legnagyobb félvezetőgyártójának szeptemberben kinevezett új elnök-vezérigazgatója, egyetértésben a szakértőkkel és az ipari vezetőkkel.

A körülmények és az árak javulásának köszönhetően az Infineon éves forgalma 17 százalékkal 7,2 milliárd euróra (9,3 milliárd dollárra) emelkedett. Az adózás, kamatfizetés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) elérte a 256 millió eurót. A vállalat szerint több piacon várható lassulás a jelenlegi negyedévben, amely hagyományosan erős szokott lenni az ünnepi szezonnak köszönhetően.

Az Intel szerint a nyereséghányadokat negatívan érinti a PC-kben használt chipek túlkínálata, míg a tajvani TSMC, a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója úgy véli, hogy a negyedik negyedévben a forgalom csökkenése várható. A Philips októberben jelentette be, hogy a következő néhány negyedévben a félvezetőeladások stagnálni fognak.

Jó példa erre az autóiparban használt félvezetők piaca, ahol az árnyomás folytatódik, és egyelőre semmi nem utal arra, hogy emelkedne a kereslet. A mobiltelefonokban használt chipek eladásai várhatóan csökkenni fognak, elsősorban a piac lassulása és az ázsiai mobiltelefon-piacon kialakult magas készletek miatt.

Az Infineon forgalmának mintegy 40 százalékát adó memóriagyártó (DRAM) részleg üzemi nyeresége 11 százalékkal 149 millió euróra nőtt, miközben sikerült tovább csökkenteni a chipekre eső költségeket. Ziebart közölte, hogy a várható nehezebb időket közelebbről meg nem határozott megtakarítások révén igyekeznek átvészelni, és elődjétől eltérően nem a növekedésen, hanem a nyereségességen lesz a hangsúly.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról