Szerző: Bizó Dániel

2004. november 30. 17:25

Politikailag korrekt a kínai Google -- blokád alatt az angol

[Reuters] Újabb lépéssel korlátozza állampolgárai virtuális szabadságát a kínai vezetés. A párizsi székhelyű Reporters Without Borders médiafigyelő szervezet szerint a kínai kormány már 10 napja blokkolja a Google News hírportál elérhetőségét a világ legnépesebb országából. A Google-t, mely a világ vezető keresője, a médiaszervezet egyúttal azzal vádolta meg, hogy együttműködik a helyi hatóságokkal, és kínai nyelvű portálját a politikailag kényes témáktól megtisztítva kínálja.

A lépés valamelyest akár finomnak is nevezhető, mivel a kormányzat addig nem akadályozta a Google News kínai elérhetőségét, míg be nem indult annak lokalizált és "szalonképes" változata. Így a korlátozás minden bizonnyal sokkal kisebb súrlódást fog kelteni. A tartalomszolgáltatók öncenzúrája nem szokatlan jelenség Kínában, jó néhány portál saját maga ellenőrzi és szűri a kikerült anyagokat. Ennek legfőbb célja természetesen az, hogy elkerüljék az anyagi és személyi retorziókat. Kínában már nem egy ember került lakat alá illegális tartalom közzététele miatt -- az érzékeny területek elsősorban a politika és a pornó. Nyáron csak egy hónap alatt több száz embert és oldalt kapcsolt le a rendőrség internetre szakosodott részlege, melyek szexuális tartalmat és szolgáltatásokat kínáltak, továbbá százával zárják be a netcafékat, melyek száma jócskán meghaladja a százezret.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról