Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 4. 13:53

PalmOne készülékek Windowszal vagy Linuxszal?

[CNET] A PalmOne azt fontolgatja, hogy Palm OS szoftvert futtató készülékei mellett Microsoft Windowsra vagy Linuxra épülő modellekkel is megjelenjen a piacon -- állítják a céghez közeli hírforrások, amelyek szerint a vállalat már jó ideje folyamatosan tesztei ezeket az operációs rendszereket. A PalmOne emellett partneri kapcsolatokat keres, amelyek révén kifejezetten kézigépekbe szánt Linux-disztribúcióra tehetne szert -- szólnak a pletykák.

[CNET] A PalmOne azt fontolgatja, hogy Palm OS szoftvert futtató készülékei mellett Microsoft Windowsra vagy Linuxra épülő modellekkel is megjelenjen a piacon -- állítják a céghez közeli hírforrások, amelyek szerint a vállalat már jó ideje folyamatosan tesztei ezeket az operációs rendszereket. A PalmOne emellett partneri kapcsolatokat keres, amelyek révén kifejezetten kézigépekbe szánt Linux-disztribúcióra tehetne szert -- szólnak a pletykák.

Válás után

A PalmOne jelenleg kizárólag a Palm OS operációs rendszerre épülő termékeket forgalmaz. A vállalat minden egyes eladott készülék után licencdíjat fizet a PalmSource-nak, amely a szoftver fejlesztését és licencelését végzi. A PalmOne a PalmSorce legnagyobb ügyfele, azonban a jelenleg élő szerződés csupán 2006-ig szól és nem kizárólagos, azaz a PalmOne számára minden lehetőség adott arra, hogy új operációs rendszerekkel kísérletezzen.

A PalmOne és a PalmSource egy évvel ezelőtt még egy vállalathoz tartoztak, azonban tavaly ősszel szétváltak az útjaik. A különválás egyik legfontosabb indoka az volt, hogy így a vállalatok függetlenek lehetnek, új fejlesztéseket próbálhatnak ki és új piacokra törhetnek be. Elemzők szerint logikus lépés lenne a PalmOne részéről, ha a Palm OS-re épülő termékek mellett más szoftvert futtató készülékekkel is megjelenne a piacon. Ha a cég nem vizsgálna meg új lehetőségeket, akkor nem használná ki a különválás egyik legfontosabb előnyét -- vélik a szakemberek.

Ésszerű lépés

Egy, a napokban nyilvánosságra került jelentés szerint a PalmOne már ki is tűzte egy windowsos Treo mobiltelefon megjelenési dátumát, azonban ezt a hírt az érintettek nem kommentálták. Elemzők véleménye szerint a Microsoft operációs rendszerét futtató mobil eszközök révén a PalmOne nagyobb érdeklődést válthat ki a vállalati ügyfelekből, ugyanis ezek a termékek egyszerűbben, könnyebben illeszthetők a már meglevő Microsoft-alapú infrastruktúrához. A vállalati felhasználásra szánt mobil eszközök piaca szakértők szerint komoly növekedés előtt áll, egyre több cég szereli fel dolgozóit olyan kézigépekkel, mobiltelefonokkal, amelyekről elérhetők a vállalati adatok, adatbázisok, hálózatok.

Egyes hírek szerint a Handsrping korábban már tervbe vette egy Microsoft szoftvert futtató készülék piacra dobását, azonban mielőtt erre sor kerülhetett volna, a céget felvásárolta a Palm, majd a Handspring beolvasztásával létrejött a PalmOne. Annak ellenére, hogy a PalmOne mobil eszközei mindmáig Palm OS-t futtatnak, a cég nemrégiben aláírt egy megállapodást a Microsofttal, amelynek értelmében a Treo 650 okostelefon képes lesz együttműködni a Microsoft Exchange Serverrel. Szakértők szerint ezután logikus lépés lenne egy Windows-alapú Treo megjelentetése.

Minden megoldás érdekel

A PalmOne alelnöke és kommunikációs igazgatója, Marlene Somsak szerint a vállalat nyitott az új operációs rendszerek használatára, ha ez növekedési lehetőségeket rejt magában vagy kielégíti az ügyfelek igényeit. Somsak azonban nem árulta el, cége pontosan milyen lépéseket tett ilyen irányba és arról sem nyilatkozott, a jövőben milyen új termékek várhatók.

Elemzők úgy vélik, a PalmOne és a Microsoft esetleges "házassága" több okból is ésszerű lenne. A PalmOne mobil temrékei már elég erősek ahhoz, hogy futtassák a Microsoft operációs rendszerét és a vállalati vevők számára vonzó lehet egy Windows-alapú PalmOne készülék. A PalmOne Treo 650 ugyanolyan Intel processzort tartalmaz, mint amilyet más gyártók -- például a HP vagy a Dell -- Windows-alapú tenyérgépei.

A Linux használata azért lehet érdekes a PalmOne számára, mert a szabad operációs rendszer telepítése esetén nem kellene jogdíjat fizetni a PalmSource-nak vagy a Microsoftnak és így készülékenként 5-15 dollárt takaríthatna meg -- becslik a szakértők. A linuxos tenyérgépek száma egyre nő, mint ahogy azon cégek száma is, amelyek kifejezetten mobil készülékekbe szánt disztribúción dolgoznak. Jelenleg az ismertebb gyártók közül a Sharp és a Motorola kínálnak linuxos mobil eszközöket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról