Szerző: Ady Krisztián

2004. november 22. 09:52:40

Háromdimenziós kivetítők is építhetők egy új optikai rendszer segítségével

[HWSW] A Szöuli Egyetem kutatói új módszert fejlesztettek ki a háromdimenziós képalkotásra: viszonylag olcsó és kisméretű berendezések, alkatrészek segítségével hadászatban, gyógyászatban, de akár szórakoztatóiparban is használható háromdimenziós kijelzőket, kivetítőket lehet létrehozni. Az egyetem kutatói hat hologram segítségével hozzák létre a színes, háromdimenziós képet.

Az úgynevezett autosztereoszkópikus rendszer -- azaz csak egy bizonyos nézőpontból, szögből létrejövő háromdimenziós kép -- zöld, vörös és kék lézerdiódákat, folyadékkristályos fénymodulátorokat és kivetítő lencséket tartalmaz, és csupán 60 cm-es méretű. A rendszer külön-külön számított képet hoz létre a bal és jobb szem számára.

A nehezen kiszámítható háromdimenziós hologramok helyett az új rendszer kétdimenziós vörös, zöld és kék hologramokat készít el a jobb és a bal szem számára. A hologramokat egy folyadékkristályos kijelzőn keresztül vetítik ki, mely létrehozza a hologramok (a képek) sötét és világos részeit.

A két szem számára készített három-három képet ezt követően egy lencserendszeren keresztül egymásra vetítik -- így teljes színtartományt képesek létrehozni színszűrők nélkül --, majd a lencsék segítségével úgy fókuszálják a képeket, hogy mindegyik szem a neki szánt képet láthassa. A rendszer viszonylag olcsó és egyszerű, s szinte nem is tartalmaz mozgó alkatrészeket, például a kivetítőkben használatos, zajos színkereket.

A kutatók szerint a rendszer egy speciális célhardver (jelfeldolgozó processzor) és számítógépes rendszer segítségével akár háromdimenziós műsorsugárzást is lehetővé tesz.

A Szöuli Egyetem kutatói -- Kyongsik Choi, Hwi Kim és Byoungho Lee -- az Optics Express október 18-ai számában számoltak be új optikai rendszerükről, melyet három-öt éven belül akár a gyakorlatban is használhatnak majd.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 25. 16:19

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.