:

távközlés archívum - 2009 február

2009
február

0

Összeolvad a T-Home és a T-Mobile

2009. február 27. 16:25

A Deutsche Telekom (DT) igazgatótanácsa elfogadta a vállalat új stratégiai tervét, mely a telkó szorosabb integrációját tűzi ki. Az elképzelések szerint a jövőben a vezetékes és mobil üzletág összeolvad, valamint európai és globális szinten központosítják a funkciók nagy részét. A vállalat eközben váratlanul veszteséget jelentett le a negyedik negyedévvel kapcsolatban, amit egyszeri költségtételek magyaráznak.

0

A T-Mobile és a Vodafone is elérte a háromszázadik települést 3G-s hálózatával

2009. február 27. 15:50

Egy év leforgása alatt többszörösére bővítette mobilinternet-hálózatának lefedettségét a három magyarországi szolgálgató, legalábbis ez derül ki az operátorok által rendszeresen frissített településlistából. Ma egy mobilinternet-csomagra előfizető ügyfél legalább az ország háromszáz településén internetezhet 3G-s (HSDPA/HSUPA) hálózaton, függetlenül attól, melyik szolgáltató konstrukcióját választja.

0

Nem tud több ADSL-t eladni a Magyar Telekom, de beindult az IPTV

2009. február 24. 18:04

Rohamos ütemben csökken a Magyar Telekom vezetékes vonalainak száma, ami az árak csökkenésével és beszédforgalom visszaesésével együttesen a bevételek jelentős csökkenését eredményezi. Bár sokkal jobb helyzetben van, szintén a bevételek olvadásával küzd a T-Mobile is. A romló mutatókkal együtt is a cégcsoport továbbra is erőteljesen nyereséges, rengeteg készpénzt termel, és a működési és tőkehatékonyság növelésével igyekszik alkalmazkodni a bevételek elkerülhetetlen zsugorodásához.

0

Startol az Olympus E-600-as tükörreflexes sorozata

2009. február 24. 16:06

Az Olympus bejelentette új E-620 tükörreflexes fényképezőjét, melyet a gyártó az középkategória aljára, vagy talán inkább a belépőkategória tetejére szán. A fényképező a gyártó közelmúltban bemutatkozott középkategóriás E-30 vázának sok lehetőségén is osztozik.

0

A válság nyertese is lehet az Ericsson Magyarország

2009. február 24. 14:39

Az Ericsson Magyarország 2008-as árbevétele 3 százalékkal 46,2 milliárd forintra nőtt 2008-ban -- jelentette be mai sajtótájékoztatóján Éry Gábor, a társaság vezérigazgatója. A telekompiacot egyelőre nem érinti a válság, ezzel együtt nehéz lenne megjósolni, mi várható 2009-ben.

0

Nekiesett a Mozilla és a Skype is az Apple-nek

2009. február 24. 11:41

Két nagyobb szereplő, a Mozilla és a Skype is csatlakozott az Apple ellen felvonulók sorába, s azt szeretnék elérni, hogy az iPhone és egyéb mobilkészülékek jailbreak-jének, (azaz a gyárilag szolgáltatófüggő állapotának) feloldása legális lehessen.

0

Budapesten tesztelik a mobilnet következő generációját

2009. február 20. 17:37

A mobilkommunikációs ipar lázasan készülődik a következő generációs mobilhálózatok bevezetésére, melyek a jelenleg elérhetőnél egy nagyságrenddel magasabb sebességek ígéretével kecsegtetnek, újabb lökést adva ezzel a mobilinternetnek. A jelenleg ismert tervek alapján 2010-ben tömegesen indulnak meg az úgynevezett Long Term Evolution (LTE) hálózatok, globális felkészülésében a Vodafone a Budapesten is végez teszteléseket.

0

Új ultrazoom fényképező a Sonytól

2009. február 20. 16:26

A Sony négy új kompaktfényképezőgépe mellett egy kedvező árú ultrazoom modellt is bejelentett, a Cyber-shot DSC-H20 képérzékelője 10 megapixeles, az optikai közelítés pedig tízszeres. A géppel HD-videók is készülhetnek

0

Megmenekülnek az amerikai webrádiók

2009. február 20. 08:39

Az amerikai zenészek és kiadók jogdíjait kezelő SoundExchange hosszas huzavona után beleegyezett abba, hogy a 2009-től 16 százalékkal csökkenjen a befizetendő díj a zenét online (is) sugárzó kereskedelmi csatornák számára. Az alapkonfliktus, melyről a HWSW is beszámolt korábban, az volt, hogy a szövetségi Copyright Royalty Board nevű szervezet 2007-ben olyan jogdíjat állapított meg, ami a legtöbb online csatornát, kisebb és nagyobb rádiókat is a csőd felé sodorta.

0

Mindenkinek jó a digitális rádió, mégis elhúzódik a hazai átállás

2009. február 19. 15:03

Annak ellenére, hogy a digitális átállás a rádiózásban a hallgatónak, tartalomszolgáltatónak és műsorszórónak egyaránt előnyére válik, a folyamat ma még nemcsak Magyarországon, de a jóval fejlettebb nyugat-európai államokban is gyerekcipőben jár, a digitális tévézés mindenhol prioritást élvez. Bár itthon kereskedelmi szolgáltatásról egyelőre nincs szó, az Antenna Hungária továbbra is elérhetővé teszi a DAB+ rendszerű digitális földfelszíni rádiós kísérleti sugárzását a rádióhallgatók számára, folyamatosan bővülő csatornaválasztékkal -- derült ki a műsorszóró mai sajtótájékoztatóján.

0

Másfél nap alatt elveszett a Pirate Bay elleni per

2009. február 18. 15:14

A stockholmi bíróság már a második napon ejtette a vádak jelentős részét a hírhedt Pirate Bay torrentoldal ellen -- a továbbiakban csupán azzal vádolják őket, hogy asszisztáltak abban, hogy elérhetővé váljanak a szerzői jog által védett tartalmak. Úgy tűnik, a lemezkiadók vesszőfutása folytatódik, s Európában egyre kevesebb babér terem az amerikai kiadók pajzsaként működő jogvédőknek.

0

Hihetetlen adatok a hazai internetpenetrációról

2009. február 18. 11:04

Több háztartásban van internethozzáférés, mint vezetékes telefon -- állítja a KutatóCentrum és a MASMI közös felmérése. A jelentés eredményei több helyen illeszkednek az egyéb szervezetek méréseihez, de több lényeges helyen irreális különbségeket mutatnak, túlmenve a statisztikailag és módszertanilag tolerálható határokon.

0

Négy új kompaktfényképező a Fujifilm kínálatában

2009. február 18. 10:25

A Fujifilm az alacsony árú ultrazoom fényképezőgépe mellett négy új kompaktgépet is bemutatott, melyek mindegyike 10 megapixeles képérzékelővel rendelkezik. A gépek között hagyományos felépítésű és rejtett optikás változat egyaránt megtalálható, közös vonásuk, hogy SDHC kártyákra mentik a fotókat, videókat.

0

Bemutatkozott a Fuji árbajnok ultrazoomos fényképezője

2009. február 17. 15:41

A Fuji bemutatta alacsony árfekvésű ultrazoom fényképezőgépét, mely tizenkétszeres közelítésre alkalmas zoomoptikát és 10 megapixeles képérzékelőt kínál. A FinePix S1500-at kedvező árfekvése ellenére valós rázkódásvédelemmel is ellátták.

0

Frissítette két népszerű okostelefonját a HTC

2009. február 17. 12:15

A HTC a Mobile World Congressen bemutatta a Diamond és a Touch Pro okostelefonjainak utódait, melyeket egyszerűen a kettes szám odabiggyesztésével különböztet meg az elődöktől. A készülékek Windows Mobile 6.1-el kerülnek a boltokba, de a gyártó sietett leszögezni, hogy a szoftver frissíthető lesz a vadonatúj 6.5-ös verzióra.

0

Szinte semmi sem az eredeti feltételek szerint alakul a honi digitális átállás során

2009. február 16. 17:59

Az Antenna Hungária (AH) mai közleménye szerint február végéig meghosszabbítja a Magyar Televízió Zrt. két közszolgálati csatornájának kísérleti sugárzását saját, MinDig TV márkanevű, kereskedelmi céllal létrehozott DVB-T platformján. Bár a műsorszóró úgy fogalmaz, hogy a kísérleti sugárzás időtartama annak sikeressége miatt lett meghosszabbítva, a háttérben alighanem az a több hónapja zajló huzavona állhat, melyre mostanáig nem sikerült megoldást találnia sem tartalomszolgáltatónak, sem pedig a műsorterjesztőnek. A hatóság hónapok óta vizsgálódik, miközben senki nem tudja, vagy nem akarja elárulni, hogy mikor indulhat el a szolgáltatás az eredetileg vállalt feltételek szerint, illetve mi az akadálya a szerződéses megállapodásnak az MTV Zrt. és az Antenna Hungária közt.

0

Az LG zöld úton jár napelemes mobiljaival

2009. február 16. 16:03

Az LG a Mobile World Congressen két napelemes mobillal próbál rálépni a zöld útra. A készülékek tervezésénél maximálisan szem előtt tartották a környezetvédelmet, a töltési módtól egészen a csomagolásig.

0

A Samsung HD-videofelvételre képes mobilt mutatott be

2009. február 16. 15:31

A Samsung OmniaHD több ponton is meghökkentő mobilnak ígérkezik, ezek közül csak egy a HD-videofelvételi képesség. A telefon levetette az előd Windowsát, helyére Symbian operációs rendszert húzott.

0

12 megapixeles kameratelefont mutatott be a Sony Ericsson

2009. február 16. 11:10

A Sony Ericsson 12 megapixeles fotók előállítására alkalmas mobiltelefonnal lepi meg a fogyasztókat, valamikor az év második felében. Az új mobilon Symbian operációs rendszer fut, érintőképernyője pedig 16:9 képarányú.

0

Napelemes mobilt jelentett be a Samsung

2009. február 13. 11:52

A Samsung ma bejelentette az első, napelemmel meghajtott, érintőképernyővel felszerelt mobiltelefonját, mely újrahasznosított ásványvizes palackokból készült.

0

Elkészült a Garmin-Asus együttműködés második GPS-mobilja

2009. február 13. 09:27

Az Asus és a Garmin közös fejlesztése, a Nüvifone M20 a második helymeghatározásra alkalmas készülék, mely az együttműködésből eddig született. A Nüvifone M20 a G60-at követi, benne szinte minden megtalálható, amit egy mobil ma adhat.

0

Elkészültek az első héjak a moduláris mobiltelefonhoz

2009. február 12. 13:27

Épp egy éve adtunk hírt a modu moduláris mobiltelefonról, mely egy igen könnyű és kicsi magkészülékből és az ezt kiegészíteni hivatott kabátokból, héjakból áll, melyek akár extra képességekkel is felvértezhetik a központi egységet. A Modu most bejelentette, hogy elkészültek a parányi mobil köré az első héjak, melyeket majd a közelgő Mobile World Congress szakkiállításon láthatnak a Barcelonába látogatók.

0

Svéd kihívót kapott a Last.fm

2009. február 12. 12:37

Ha manapság valaki már nem akar MP3-fájlokat tárolni a gépén, akkor tucatnyi lehetősége van az ingyenes online zenehallgatásra, melyek soha nem látott repertoárral és izgalmas funkciókkal kecsegtetnek. A zenei kiadók recessziója mellett ezek a szolgáltatások virágzanak. A népszerű Last.fm, Songza és Deezer, most egy komoly kihívót kaptak maguk mellé, a tavaly debütált skandináv Spotify-t.

0

Három új mobiltelefonnal jelentkezik a Sony Ericsson

2009. február 11. 15:13

A Mobile World Congress előtt sorra jelentik be a gyártók újdonságaikat. A Sony Ericsson készülékei között is három ilyet találhatunk, közülük kettő szétcsúsztatható gépházzal rendelkezik.

0

Véget nem érő vita az internet jövőjéről

2009. február 11. 12:25

Amerikai akadémikusok és a szabályozó testületek képviselői ültek össze a coloradói Boulderben, hogy megvitassák az internet jövőjét, legfőképpen a szabályozás lehetőségeit. Amikor a háló semlegességéről van szó, egyesek szabályokat akarnak, míg mások szerint inkább a valós problémákkal kellene foglalkozni és nem az őrült feltevéseken agyalni.

0

Megérkezett a legvékonyabb N-Gage Nokia mobil, az Express Music 5630

2009. február 10. 16:43

A Nokia bejelentette leújabb Xpress Music mobilját, mely mindössze 12 milliméter vékony. A lapos készülékház a felül a kijelző, alul a gombok hagyományos elrendezést követi, van benne HSDPA-adapter és 4 gigabájtos microSD kártyát csomagolnak mellé.

0

Szexibb lett az Amazon elektronikus könyvolvasója, és fel is olvas

2009. február 10. 13:34

Bemutatta elektronikus könyvolvasójának új változatát az Amazon. A Kindle 2 lényegében a korábbi csiszolt változata, azonban egy érdekes újítással, történetesen felolvasási funkcióval is bír, mely egyúttal vihart is kavart a kiadók körében.

0

Hivatalosan is bemutatkozott az LG új csúcskategóriás mobilja

2009. február 9. 15:01

Az LG új zászlóshajót állít a mobiltelefon-kínálatának csúcsára. Az ARENA KM900 a Mobile World Congress rendezvényen lesz először látható, benne vezeték nélküli hálózati csatolóé, HSDPA-modulé, valamint erős multimédiás képességeké a főszerep.

0

Több mint izgalmas a Fujifilm új kompaktja

2009. február 5. 15:40

A Fujifilm a most bejelentett FinePix F200EXR kompaktjában olyan képérzékelőt alkalmaz, mely három különböző üzemmódra is képes. A gyártó által fejlesztett Super CCD EXR érzékelő 12 megapixeles, előtérbe helyezheti a felbontást, a dinamikatartományt, illetve a fényszegény helyzetek által kívántakat.

0

A belépőkategória is kap a Nikon újdonságaiból

2009. február 4. 13:43

A Nikon a belépőszintet sem hagyja érintetlenül új fényképezőivel. A CoolPix L19 és a CoolPix L20 kompaktok alacsony árukkal hódíthatnak, 8 és 10 megapixeles felbontásuk gyakorlatilag minden fotózási körülményben elégségesnek bizonyulhat.

0

Öt éve nem látott növekedés a hazai mobilelőfizetések számában

2009. február 4. 13:21

Tavaly öt éve nem tapasztalt növekedést produkált az előfizetésszám bővülését tekintve a hazai mobilpiac -- derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság gyorsjelentéséből. A jelentős piacbővülés ellenére az elmúlt évben a szolgáltatók piacrészesedése gyakorlatilag stagnált.

0

A Pentax E70L alig különbözik elődjétől

2009. február 3. 15:10

Keresse meg a tíz eltérést a képen! Ez lehetne a Pentax jelmondata a legújabb, ám a korábbi modellhez csak minimálisat hozzáadó kompaktjának bejelentésekor. A Pentax E70-től az E70L tényleg csak alig-alig különbözik, szerencsére a gyártónak van szíve, és nem új modellszámmal mutatta be, csak egy L betűt biggyesztett a meglévő mögé.

0

A teljes S-sorozat megújul a Nikonnál

2009. február 3. 13:07

A Nikon négy új modellel frissítette S-sorozatú kompaktjait, melyek között hétszeres zoomátfogású modell is van. A gyártó EXPEED képfeldolgozó áramkörét alkalmazó fényképezők márciustól vásárolhatók meg.

0

Meghalt a korlátlan mobilnet Magyarországon

2009. február 3. 12:53

A jelenleg még mindig gyerekcipőben járó mobilinternet egyre ingoványosabb talajon lépdel, ahogy a népszerűsége rohamosan, hónapról-hónapra nő, így a szolgáltatók nyilvánvaló üzleti érdekeiket (gyakran hangoztatott álláspontjuk szerint valójában a felhasználóik érdekeit) féltve kénytelenek behúzni a gyeplőt: szép csendben teljesen eltüntetik a teljes korlátlanságot biztosító csomagjaikat a kínálatukból.

0

A mobilpiacon is dúl az értelmetlen megapixel-háború

2009. február 2. 16:01

A közelgő Mobile World Congress két hét múlva nyitja meg kapuit Barcelonában. Az esemény számtalan újdonsága között olyan mobilokat is találni majd, mely a mai napig komolyan veszik az egyre inkább okafogyottá váló megapixel-háborút.

0

Mindössze 50 darab készül a Nokia 8800 Royal Arte kiadásából

2009. február 2. 15:03

Félszáz darab készül a Nokia 8800 Royal Edition mobilból, mely talán van annyira csúnya, hogy több tehetős embernek ne is kelljen. A telefon alapjául a Carbon Arte szolgál, amelynek szénszálas burkolatát platina és 1160 darab gyémánt helyettesíti.

0

Mozivásznak képarányát idézi a Philips 21:9-es tévéje

2009. február 2. 13:29

A Philips újraértelmezi a szélesvásznú kijelzőt, új tévéje mellett minden eddigi készülék keskenynek hat. A 21:9-es, 56 hüvelykes megjelenítő képaránya eddig a legközelebb áll a mozifilmekéhez, ami 2,39:1. Már csak a bőséges tartalom kell hozzá.

0

Egyszerű, de szép a Samsung új belépőszintű mobilja

2009. február 2. 10:56

A Samsung nem csak a magasabb árkategóriás mobiljaira fektet nagy hangsúlyt, hanem a belépőszintre pozícionált modellekre is, erre ékes bizonyíték a most bejelentett S3500, mely a gyártó közkedvelt U900 Soul formavilágát hozza a mindenki által megvásárolható szintre.