Szerző: Bányai György

2009. február 03. 10:15:06

A Nikon sem marad alul a zoomversenyben a 24-szeres közelítésre alkalmas fényképezőgépével

A Kodak és az Olympus után a Nikon is bejelentette 24-szeres közelítésre alkalmas ultrazoom fényképezőgépét, melynek optikája azonban közel sem új fejlesztés. A Nikon P90 a hatalmas zoomátfogással rendelkező optikája ugyanis már több gyártó termékeiben is megtalálható.

[HWSW] A Kodak és az Olympus után a Nikon is bejelentette 24-szeres közelítésre alkalmas ultrazoom fényképezőgépét, melynek optikája azonban közel sem új fejlesztés. A Nikon P90 a hatalmas zoomátfogással rendelkező optikája ugyanis már több gyártó termékeiben is megtalálható.

Már alig maradt pár gyártó, amely ultrazoom termékkategóriába eső fényképezőgépébe saját fejlesztésű lencséket telepít. A Nikon sem tartozik közéjük, a CoolPix P90 gépében található optikának csak a burkolata tér el az Olympus, Fuji, Casio vagy a Kodak nagyzoomos fényképezőiben látott optikáktól. A P90 mindemellett 12,1 megapixeles CCD-képérzékelőt használ, melynek érzékenysége ISO 6400-ig állítható.

A fényképező 26 milliméteres széleslátószöget is kínál, ettől az értéktől egészen 624 milliméterig képes elrugaszkodni, természetesen valós rázkódásvédelemmel kisegítve. A makrofelvételek készítésekor már egy centiméterről éles képet kapunk, ami a gyártó esetében nem meglepő -- bár az optika most nem a sajátja --, a közeli képek készítését mindig szem előtt tartották a fejlesztésekkor. A P90 arcfelismerésre képes autofókusza mosolyidőzítést és pislogásérzékelést is kínál.

A Nikon Coolpix P90 nem hagyja érintetlenül a teljeskörű kézi beállíthatóságot, üzemmódválasztó tárcsáján a zár-, illetve a blende előválasztás mellett a manuális üzemmód is rendelkezésre áll. A fényképező hátoldala egy olyan 3 hüvelykes kijelzőnek ad otthont, mely dönthető, így a békaperspektíva választásakor, vagy a gépet a tömeg fölé emelve sem ütközik nehézségbe a képek komponálása.

A CoolPix P90 bejelentésekor Mark Pekelharing, a Nikon fogyasztói termékeinek menedzsere szerint a fényképező kompromisszummentes átmenet a kompakt és a tükörreflexes gépek között, ezt a hatalmas zoomátfogással, a magas érzékenység kiválasztásának lehetőségével, a rázkódásvédelemmel, valamint a dönthető kijelzővel indokolta. A fényképezővel kapcsolatban 399 dolláros árra és márciusi megjelenésre számíthatunk.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 25. 22:58

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.