Szerző: Bányai György

2009. február 02. 16:01:57

A mobilpiacon is dúl az értelmetlen megapixel-háború

A közelgő Mobile World Congress két hét múlva nyitja meg kapuit Barcelonában. Az esemény számtalan újdonsága között olyan mobilokat is találni majd, mely a mai napig komolyan veszik az egyre inkább okafogyottá váló megapixel-háborút.

[HWSW] A közelgő Mobile World Congress két hét múlva nyitja meg kapuit Barcelonában. Az esemény számtalan újdonsága között olyan mobilokat is találni majd, mely a mai napig komolyan veszik az egyre inkább okafogyottá váló megapixel-háborút.

A kiszivárgott információk szerint a Samsung 12 megapixeles képérzékelővel szerelt mobiltelefont állít csatasorba. A telefon technikai adatait még homály fedi, abban azonban szinte biztosak lehetünk, hogy a mobil jó példa lesz arra, hogy lássuk, a képminőség nem egyedül a szenzor felbontásán múlik. A Samsung egyébként a Sony Ericssont egy hónappal megelőzve elsőként mutatta be 8 megapixeles mobilját is, úgy tűnik a gyártó számára a dobogó legfelső foka mindennél fontosabb.

A Samsung új, még nem ismert nevű, Symbian S60 platformot futtató okostelefonja nagy valószínűség szerint az elődhöz hasonlatosan alkalmas lesz a DivX mozik lejátszására, lesz benne GPS-vevő és WLAN-csatoló is, tömegtermelése pedig februárban kezdődik. A gyártó nem elégszik meg egyetlen újdonság bemutatásával, a fentebb említett 12 megapixeles mobil mellett egy 8 megapixeles fényképezővel szerelt telefon is bemutatkozik majd, mely azonban háromszoros zoomoptikát vonultat fel.


A kép illusztráció, alapjául a Samsung Innov8 telefonja szolgált

A gyártástechnológia fejlettségét valóban jól szemlélteti a telefon előlapján ékeskedő szám a megapixel felirat közelében, ám a képminőség gyakran rosszabb mint a kevesebb képpontból képet alkotni képes elődé, a fejlettebb képjavító áramkörök alkalmazása ellenére. Ennek elfogadásához elegendő pár olyan fotót megnézni, ahol az igen kisméretű képérzékelő zajtengere tolakszik a rossz fényviszonyok közepette készült fényképek témája elé. A kisméretű szenzorok előtt ráadásul parányi lencsék vannak, melyek sok esetben kevesebb képpontot is alig képesek kiszolgálni.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 28. 01:23

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.