Szerző: Dojcsák Dániel

2009. február 18. 15:14

Másfél nap alatt elveszett a Pirate Bay elleni per

A stockholmi bíróság már a második napon ejtette a vádak jelentős részét a hírhedt Pirate Bay torrentoldal ellen -- a továbbiakban csupán azzal vádolják őket, hogy asszisztáltak abban, hogy elérhetővé váljanak a szerzői jog által védett tartalmak. Úgy tűnik, a lemezkiadók vesszőfutása folytatódik, s Európában egyre kevesebb babér terem az amerikai kiadók pajzsaként működő jogvédőknek.

[HWSW] A stockholmi bíróság már a második napon ejtette a vádak jelentős részét a hírhedt Pirate Bay torrentoldal ellen -- a továbbiakban csupán azzal vádolják őket, hogy "asszisztáltak abban, hogy elérhetővé váljanak" a szerzői jog által védett tartalmak. Úgy tűnik, a lemezkiadók vesszőfutása folytatódik, s Európában egyre kevesebb babér terem az amerikai kiadók pajzsaként működő jogvédőknek.

Miután a bíróságon nem nyert bizonyítást, hogy a Pirate Bay illegálisan terjesztett fájlokat, leszámítva azt, hogy a kérdéses fájlok nevében vagy a hozzájuk tartozó információs címkéjében szerepelt a jogvédett alkotások címr, ejtették az ellenük felhozott vádak jó részét. A felperesek, a lemezkiadók és filmstúdiók köztük a Warner Bros, az MGM, a Universal és az EMI kénytelenek voltak lemondani a vádak közel feléről.

A fiaskó úgy fordulhatott elő, hogy a vádat képviselő ügyész, Hakan Roswall félreértette a technológiát, így a bíróság előtt bemutatott bizonyítékok egyáltalán nem terhelőek a Pirate Bay-re nézve. Így az ügyészségnek ejtenie kellett minden olyan vádat, mely arról szól, hogy a torrentoldal jogsértésben vett részt. Maradt az a vád, hogy a Pirate Bay lehetővé teszi mások számára, hogy jogot sértsenek. Ezen felül minden olyan rész törlődni fog a vádiratból, aminek köze van a tartalmak reprodukálásához.

Per Samuelson, a védelmet képviselő jogász szerint az ügyész hibája egy szenzáció, hisz "nagyon ritka, hogy megnyerhető legyen egy ügy mindössze másfél nap alatt". Innentől kezdve a védelemnek könnyű dolga lesz, hiszen egy szolgáltatás üzemeltetése, amit lehet illegálisan használni, az önmagában még nem törvénytelen. Így a Pirate Bay ügye markánsan leegyszerűsödött.

A 2003-ban indult Pirate Bay önmaga nem tárol fájlokat, csupán a felhasználók gépein tárolt fájlok jegyzékét. A felhasználók csak a tartalomjegyzékben keresnek, majd egymástól töltik le a szükséges darabokat. Annak ellenére, hogy jogilag ez tisztának tűnő ügy, korábban már folyt bírósági eljárás a svéd torrentoldal ellen, természetesen az is sikertelenül. A kiadók és a jogvédők figyelme érthetően a nagy trackerekre fókuszálódik, hiszen a magánszemélyek százezreit képtelenek perbe fogni. A fájlcserélő oldalt üzemeltetők viszont karba tett kézzel nézhetik végig, ahogy az elavult tartalomipar kétségbeesetten próbál kapaszkodni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról