Szerző: Bányai György

2009. február 17. 15:41

Bemutatkozott a Fuji árbajnok ultrazoomos fényképezője

A Fuji bemutatta alacsony árfekvésű ultrazoom fényképezőgépét, mely tizenkétszeres közelítésre alkalmas zoomoptikát és 10 megapixeles képérzékelőt kínál. A FinePix S1500-at kedvező árfekvése ellenére valós rázkódásvédelemmel is ellátták.

[HWSW] A Fuji bemutatta alacsony árfekvésű ultrazoom fényképezőgépét, mely tizenkétszeres közelítésre alkalmas zoomoptikát és 10 megapixeles képérzékelőt kínál. A FinePix S1500-at kedvező árfekvése ellenére valós rázkódásvédelemmel is ellátták.

A Fujifilm bemutatta 250 dolláros ársáv alá pozícionált ultrazoom fényképezőgépét. A FinePix S1500 a tizenkétszeres közelítést 33 milliméterről indító zoomoptikát foglalkoztat, mely a képet 10 megapixeles CCD-képérzékelőre vetíti. A fényképező autofókusza -- a kategóriában kikerülhetetlen módon -- arcfelismerésre is képes, az elektronikus rákódásvédelmet valós, szenzoreltolás elvén üzemelő megoldás is kiegészíti.


Az S1500 az érzékenységet ISO 6400-ig engedi állítani, ekkor azonban a maximális felbontás 3 megapixelre csökken. A sorozatfelvételi üzemmódok leggyorsabbika 15 képkockát kínál másodpercenként, de maximum 2 megapixeles képméret mellett. Ha ennél nagyobb felbontásra van szükségünk, választhatjuk az 5 megapixeles képeket 6 képkocka másodpercenkéni sebességgel kínáló üzemmódot is. A gépház hátoldalán egy 2,7 hüvelykes kijelző található, mely230 ezer képpontból áll.

A FinePix S1500 a kézi beállítások széles skáláját kínálja, az automata üzemmód és a programok automatikus kiválasztására képes témaautomatika mellett így zárat is és blendét is állíthat a felhasználó. A működéshez AA-ceruzaelemekre, vagy az ezeket kiváltó akkumulátorokra van szükség, ezzel a megoldással a gyártó megspórolhatja a lítiumion akkumulátort és a hozzá tartozó töltőegységet a fényképező tartozékai közül.


A FujiFilm nem tart ki tovább a saját kártyaformátuma mellett, az S1500-ban sem található már meg a gyártótól megszokott xD-kártyákat fogadó rés, a képeket és a 30 képkockás frissítésű VGA-klipeket a fényképező SDHC-kártyákra írja. A 325 grammos, 103x73x68 milliméteres, 250 dollár alatti áron érkező FinePix S1500-at márciustól már kereshetjük a szakboltok polcain.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról