:

Szerző: Koi Tamás

2008. december 4. 13:36

Az MTV állítja, mindent megtett, hogy a csatornái időben bekerüljenek a MinDig TV programválasztékába

Lapunk 2008. december 2-án megjelent, Viharfelhők kísérik a magyarországi digitális televíziózás hajnalát című, A hatóság vizsgálódna alcímű fejezetben a Magyar Televízióról téves információkat közölt. A közszolgálati televízió állításunkkal ellentétben nem késve, hanem sokáig és felelősségteljesen foglalkozott a digitális földfelszíni műsorsugárzással kapcsolatos közbeszerzési eljárás előkészítésével. A köztévé munkatársai időben megvizsgálták, milyen jogi lehetőségek védhetik az MTV jogos érdekeit úgy, hogy közben a Nemzeti Hírközlési Hatóság és az Antenna Hungária hatósági szerződését ne sértsék -- közölte szóvivője útján lapunkkal az MTV Zrt.

[HWSW] Lapunk 2008. december 2-án megjelent, Viharfelhők kísérik a magyarországi digitális televíziózás hajnalát című, A hatóság vizsgálódna alcímű fejezetben a Magyar Televízióról téves információkat közölt. A közszolgálati televízió állításunkkal ellentétben nem késve, hanem sokáig és felelősségteljesen foglalkozott a digitális földfelszíni műsorsugárzással kapcsolatos közbeszerzési eljárás előkészítésével. A köztévé munkatársai időben megvizsgálták, milyen jogi lehetőségek védhetik az MTV jogos érdekeit úgy, hogy közben a Nemzeti Hírközlési Hatóság és az Antenna Hungária hatósági szerződését ne sértsék -- közölte szóvivője útján lapunkkal az MTV Zrt.

A tulajdonosi testület, az MTV Közalapítvány Kuratóriumának jóváhagyása után várta az MTV a hatósági szerződés megkötését, amely egyébként aláíratlan formában jelenleg is elérhető a NHH honlapján. Az annak mellékletét képező Antenna Hungária nyertes pályázatának jelentős része -- üzleti titokra hivatkozva -- csak fekete színnel kitakart formában látható. Nehéz olyan minimum műszaki elvárásokat tartalmazó közbeszerzési ajánlatkérési dokumentációt kiadni -- áll a köztelevízió állásfoglalásában --, amely az MTV Zrt. által vállalható műszaki és gazdasági érdekeket képviseli, és amelynek az Ajánlattevő is meg tud felelni.

Az MTV szakemberei az eltelt időszakban folyamatosan azon dolgoztak, hogy a Magyar Televízió érdekeinek is megfelelő érvényes ajánlat érkezhessen be. A közbeszerzési eljárásra vonatkozó ajánlattételi felhívást 2008. november 28-án az intézmény megküldte az Antenna Digitális Televízió Műsorterjesztő Kft.-nek, amely a digitális műsorszóró hálózat üzemeltetője -- tájékoztatta lapunkat az MTV.

Szűk három hónapjuk volt az egyezkedésre

Az Antenna Hungária és a Nemzeti Hírközlési Hatóság szeptember 5-én, ünnepélyes keretek közt írta alá a digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó szerződést. A műsorszóró a megállapodás szerint egyebek mellett kötelezettséget vállalt arra, hogy az ország területének több mint felén legalább 5 televízió és az ország területének közel harmadán 12-18 rádió adását teszi elérhetővé ingyenesen digitális földfelszíni műsorszórással. A földfelszíni digitális műsorszórás szerződésben meghatározott indulási határideje 2008. december 31., az Antenna Hungária azonban vállalata, hogy a szolgáltatást hamarabb, már december elsejével nyújtani kezdi.

A cég végül a műszaki előkészítő munkálatok és a hosszas tesztidőszak lezárását követően hétfőn este el is indította a MinDig TV néven bevezetett szolgáltatást, ám a rendszer az eredetileg tervezett 5 televíziócsatorna helyett egyelőre csak a Duna Televízió Zrt. két csatornáját, a Duna TV-t és a Duna II Autonómiát továbbítja, a két további országos közszolgálati csatorna, az m1 és az m2 nem került fel a kínálatba, noha a műsortovábbítónak törvény által előírt kötelessége az összes közszolgálati tartalom (beleértve a televíziókat és a rádiókat is) továbbítása mind a földfelszíni analóg, mind a digitális műsorszóró hálózaton.

A HWSW-nek nyilatkozó hatósági források szerint vizsgálat várható annak kiderítésére, hogy a MinDig TV december 1-i indulásával az említett csatornák mellett miért nem kerülhetett sor a többi közszolgálati csatorna szerződéses vállalás, illetve törvényi előírások szerinti továbbítására. "A hatóság örül, hogy elindult a szolgáltatás, de ki kell vizsgálni, miért nincs fent az a tartalom, melynek ott kellene lennie" -- nyilatkozta korábban lapunknak Márton György, az NHH szóvivője.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.