Szerző: Bányai György

2008. december 17. 13:56

A mai naptól hazánkban is kapható a Motorola méregdrága Aura mobilja

Októberber végén adtunk hírt a Motorola luxustelefonjának, az Aurának közeledtéről, melyet a mai naptól lehet megvásárolni hazánkban. A lélegzetelállító készülék a külső és a belső jegyekben több részletében is kilóg az olcsó átlagból.

[HWSW] Októberber végén adtunk hírt a Motorola luxustelefonjának, az Aurának közeledtéről, melyet a mai naptól lehet megvásárolni hazánkban. A lélegzetelállító készülék a külső és a belső jegyekben több részletében is kilóg az "olcsó" átlagból.

Személyesen kézben fogni a Motorola Aurát nem mindennapi élmény és valószínűleg mától, a forgalmazás kezdetétől sem lesz sokaknak az, hacsak nem a felső tízezerbe tartozik az illető. A készülék a csillagászati ára miatt minden bizonnyal hiányozni fog a mobilszolgáltatók akciós prospektusaiból, illetve a legtöbb szakboltban sem szerepel majd a kínálatban: az Aura az ismertebb ékszer-, illetve divatszalonokban kerülhet fel a polcokra.


A gyártó 200 alkatrészből álló, az autósportban használt felületkezeléssel ellátott fogaskerekekkel tűzdelt nyitómechanizmus finomságát egy luxusautó ajtócsapódásának minőségével igyekezett összhangba hozni, bár kezünk az autós hasonlatban említettnél jóval nagyobb különbséget érzékelt az Aura és a hétköznapi mobilok között. Az Aura kör alakú kijelzője érdekes látvány: a 62 karátos zafírüveg alatt egy 480 képpont széles (a legszélesebb sorban) kijelző ámulatba ejtő, az exkluzív fizikai megvalósulásához passzol a rajta megjelenő tartalom stílusa is.

A Motorola új Aura mobiljának alapjait a 2001 decemberében bemutatott, a mai napig egyedinek számító V70 adta, melynek dizájnját különleges technikai tartalommal, és rendívül nemes anyagokkal képzelték újra. Az Aura két részből áll, csukott helyzetben a kijelzőt tartalmazó felső rész éppúgy takarja a billentyűzetet, mint ahogy azt egy szétcsúsztatható, vagy egy szétnyitható mobilnál láthatjuk, de itt a kijelzőt tartalmazó rész nem elcsúsztatható vagy kinyitható, hanem a a V70-hez hasonlóan el kell forgatni.


A Motorola Aura rozsdamentes burkolata több olyan részletet is tartalmaz, melyek közül egy is elég lenne ahhoz, hogy ámulatba ejtsen, ilyen az 1,55 hüvelykes, kör alakú kijelző is. A 16 millió színű, 300 dpi felbontású megjelenítő körül a lehető legkisebb a keret, hangsúlyozva azt, hogy nem csak az alakja egyedi. A kijelző mögött igen komoly, 50-55 Rockwell keménységű, csapágyazott fogaskerék-rendszer található, mely azt is lehetővé teszi, hogy felnyitáskor a kijelző ne forduljon az azt körülvevő kerettel. E bonyolult nyitómechanizmus a gyártó állítása szerint százezer nyitást-csukást is elvisel meghibásodás nélkül.


A kijelzőt és a beépített, H.264 videofelvételre is alkalmas, két megapixeles, fixfókuszos kamerát a rozsdamentes burkolattal (melynek kémiai felületkezelése közel két hetet vesz igénybe) és az alumínium billentyűzettel teljes összhangban álló 62 karátos zafírüveg védi, mely ellenáll a karcoknak. A sztereó Bluetooth-adóvevővel ellátott telefon fejlett médialejátszót is tartalmaz, mely a beépített két gigabájtnyi tárterületről játszhatja le a zeneszámokat.


Sajnos az Aura az adatátvitel terén nem remekel, a maximális elérhető sebesség az EDGE, de az adott kategóriából választók nemigen ülnek napi nyolc órát a monitorok előtt, így e téren is mérsékeltek az igények. Megkapaszkodhat mindenki, most az Aura áráról lesz szó: a készülék ezer forint híján félmillió forintért vihető haza. Suga János, a Motorola Magyarország Kft. ügyvezetője szerint a készülékre hazánkban is nagy az igény, igaz a havi eladható darabszámot ő is maximum csak a százas nagyságrendben tudja elképzelni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról