Szerző: Koi Tamás

2008. december 1. 15:37

Lassan halad a VDSL-hálózat kiépítése a T-Home-nál

Lendületesnek egyelőre korántsem nevezhető ütemben fejleszti VDSL-hálózatát a Magyar Telekom: a cég a szolgáltatás október eleji indulása óta befejezett első bővítési körben csak néhány pesti és vidéki lakóparkra és lakótelepre terjesztette ki a VDSL-lefedettséget, alighanem a technológia sajátosságaiból fakadóan. Ez a HWSW becslése szerint a legjobb esetben is néhány száz új előfizetőt hoz majd a cégnek.

[HWSW] Lendületesnek egyelőre korántsem nevezhető ütemben fejleszti VDSL-hálózatát a Magyar Telekom: a cég a szolgáltatás október eleji indulása óta befejezett első bővítési körben csak néhány pesti és vidéki lakóparkra és lakótelepre terjesztette ki a VDSL-lefedettséget, alighanem a technológia sajátosságaiból fakadóan. Ez a HWSW becslése szerint a legjobb esetben is néhány száz új előfizetőt hoz majd a cégnek.

A T-Home a mai naptól a budapesti Fehérvár Apartmanházban és a Sasad Resort lakóparkban, a debreceni Ispotály lakóparkban, a miskolci Árpád-Kuruc lakótelepen valamint a pécsi Illyés Gyula lakótelepen is elérhetővé teszi az akár 25 megabit/másodperces letöltési és 5 megabites feltöltési sávszélességet biztosító, VDSL-alapú vezetékes adatátviteli technológiára épülő internetcsomagjait. A VDSL-alapú internet nemcsak gyorsabb letöltésre ad lehetőséget az ügyfél számára: azokon a végpontokon, ahol létesíthető az ADSL-nél sokkal gyorsabb kapcsolat, a T-Home TV IPTV-szolgáltatás megrendelői a HD-csatornakínálatból is válogathatnak.

A VDSL-alapú internet részben a már meglévő infrastruktúrára építve, az ADSL-hez hasonló aszimmetrikus adatátviteli közeget nyújt, a létesítésnek azonban szigorúbb műszaki feltételei vannak, így a rézkábel nyomvonal-távolsága a központtól, vagy DSLAM-től (kvázi kisközpont) az előfizetői végpontig nem lehet több egy kilométernél. A kiépítés ezért csak kis léptékekben halad, a szolgáltató számára egyelőre az tűnik megtérülő beruházásnak, ha egy kisközponttal a lehető legnagyobb területet lefedi, a fejlesztés első fázisában ezért a lakótelepek, lakóparkok, illetve a kis létszámú, ám tehetősebb előfizetők által lakott települések bekapcsolása várható.

A Magyar Telekom a HWSW információi szerint az eredeti tervek alapján még az olimpia előtt elindította volna a VDSL-alapú internetszolgáltatást, a startra azonban végül csak október 8-án került sor. A vállalat akkor azt ígérte, hogy a technológia kezdetben nagyjából 100 ezer magyarországi háztartásban érhető el, elsőként Budapesten (a II., XI., XXII. kerületek bizonyos részein) Budakeszin, Budajenőn, Telkin, Szentendrén, Pécsett, Debrecenben és Székesfehérvár bizonyos részein.

A szolgáltatótól megpróbáltuk megtudni, hogy milyen ütemben tervezi fejleszteni a VDSL-hálózatot, a cég azonban hivatalosan semmit nem kommentált a bővítés kapcsán. Egyelőre azt sem tudni, hogy az új technológiát a megjelenését követően hány háztartásba vitte el a Magyar Telekom. A szolgáltató korábbi közleményei alapján megállapítható ugyanakkor, hogy a cég a jövőben a szélessávú internetkapcsolatok terén elsősorban a fiber-to-the-home (FTTH) optikai hálózatok fejlesztésére koncentrál.

Az ütemterv szerint 2009 végére mintegy 200 ezer háztartásban lesz elérhető az újgenerációs, akár 100 megabit/másodperces letöltésre is alkalmas optikai hálózat, 2013 végéig pedig összesen 780 ezer háztartást kapcsolnak be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.