Szerző: Bizó Dániel

2008. december 17. 17:21

Mobil internetet az Enternettől, a Pannon hálózatán keresztül

Mobilinternet szolgáltatással jelentkezett az Enternet, elsőként a hazai alternatív telekommunikációs szolgáltatók közt -- valójában ez az első bármilyen mobilszolgáltatás, melyet nem a három, mobilfrekvencia licenccel rendelkező operátor kínál. Az Enternet a Pannon hálózatát használja a céggel kötött megállapodás értelmében, így a szolgáltatás elérhetősége megegyezik a Pannon lefedettségével.

[HWSW] Mobilinternet szolgáltatással jelentkezett az Enternet, elsőként a hazai alternatív telekommunikációs szolgáltatók közt -- valójában ez az első bármilyen mobilszolgáltatás, melyet nem a három, mobilfrekvencia licenccel rendelkező operátor kínál. Az Enternet a Pannon hálózatát használja a céggel kötött megállapodás értelmében, így a szolgáltatás elérhetősége megegyezik a Pannon lefedettségével.

A két cég, pontosabban triviális módon a Pannon kínosan kerüli ezt a kifejezést, de valójában megszületett Magyarország első virtuális mobilszolgáltatója (MVNO, mobile virtual network operator), mégha erősen korlátozott formában is, kizárólag mobil internetelérést nyújtva. Az Enternet ezentúl kombinált ADSL- és mobilinternet csomagot is kínál, konkrétumokról azonban egyelőre nem akar nyilatkozni a feltörekvő vállalat.

ADSL+3G

Az Enternet kezdetben a Pannontól is elérhető 5 és 10 gigabájtos mobil internet csomagokat kínálja, korlátlant egyelőre nem. Ugyanazért a szolgáltatásért ugyanannyit kér, pontosabban kell kérnie, mint amennyiért a Pannon is adja -- magasabb ár esetén senki nem venné meg, alacsonyabb árat pedig a Pannon nem enged. A Pannonnál havi 6 ezer forintot kóstál 5 gigabájt, és 12 ezret 10 gigabájt, és pontosan így alakulnak az Enternet árai is. A Pannon hálózata 3,6 megabites névleges HSDPA-kapcsolatra képes, amit ugyanakkor sosem érhet el, az esetek többségében 0,5-2,5 megabit/s közé esik az átvitel a vételi körülmények és a cella terheltségének függvényében.

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően azonban az Enternet vélhetően bármilyen ettől eltérő konstrukciót összeállíthat, és tetszőlegesen árazhatja, így elméletileg lehetőség nyílik a hozzáadott értékre, mint például magasabb adatforgalmi korlát, online tárhely, fix IP-cím, e-mail szerver, VoIP -- ennek költségét azonban természetesen magának kell állnia. Az Enternet kombinált ADSL-mobilinternet csomagokat is bevezetett, vagyis egyetlen előfizetéssel juthatunk vezetékes internethez a Magyar Telekom területén, és mobilnethez a Pannon lefedettségén belül. A konstrukciókról további információ az Enternet oldalán érhető el.

Megbomlott egység

Az Enternet mobilinternetes elképzelései már közel másfél éve lebegnek. A cég vezetője, Bauer Róbert már tavaly nyáron beszélt arról a HWSW-nek, hogy rövid időn belül mobilinternetet is kínál majd cége, mintegy diverzifikálva a tevékenységet, és az ADSL-en realizálható profitmarzs folyamatos olvadásával egy új, viszonylag jövedelmező új területre hatolva be. Az akkori tervek ellenben láthatóan dugába dőltek, aminek hátteréről nem szívesen beszélnek az érintettek, sejthető ugyanakkor, hogy a publicitás hatására felhördültek a mobiloperátorok, és az akkor meg nem nevezett partner a status quo érdekében kihátrált az ügylet mögül.

Bár virtuális partnerekkel egy-egy vállalat átmeneti előnyhöz juthatna azáltal, hogy saját infrastruktúrájának jelenléte és ezen keresztül ügyféltömege a másik két riválisa kárára növekedne a piacon, azok hasonló válaszlépésével ez az előny rohamosan elolvadna, majd beállna egy újabb "egyensúlyi állapot" -- több szereplővel és alacsonyabb árszínvonallal. A hazai mobilszolgáltatók a telítődött magyar piacon a stagnáló-olvadó árbevétellel ellen költséghatékonysággal és olyan értéknövelt szolgáltatásokkal küzdenek, mint a mobil internet, a letölthető tartalmak, vagy a jövőben egyre inkább a mobiltévé.

A mobilszolgáltatók emberei az erre irányuló kérdésekkor arról beszélnek, hogy a virtuális mobilszolgátatás nem jó üzlet, és bár számos cég keresi meg őket időről időre, életképes üzleti terv hiányában a megvalósítás rendre elmarad. Ezen az állásponton van maga a Vodafone vezérigazgatója, Beck György is, aki Sugár András lelépését követően a hazai mobilszektor arcává vált. Beck szerint rohamosan szűkül az a marzs, melyen belül egy virtuális operátornak mozgástere lehet, így árban alámenni a fizikai szolgáltatónak egyre kevésbé kifizetődő, és szolgáltatásokkal és márkával tudná csak megkülönböztetni magát.

[+] Beck György: a virtuális mobilszolgáltatók üzletileg nem vonzóak

Valóban, a világon nem sok példa van üzletileg sikeres MVNO-ra, egyedül a brit Virgin Mobile-t ismeri el az ipar, mint sikertörténetet. Arról ugyanakkor kétségtelenül mélyen hallgatnak az operátorok, hogy az üzleti tervek életképtelenségét talán éppen ők biztosítják, erről több hazai alternatív telkó is szerzett már testközeli élményt. A virtuális mobilszolgáltatók hazai megjelenése évek óta újra és újra előkerült, eddig azonban az ígéreteket, terveket sosem követték tettek. Az első ilyen hírek már 2004 végén felbukkantak, majd idén májusban szellőztette meg az Index.hu, hogy a Telekom 4 és az Invitel is próbálkozik. Sokat mondó azonban Pórffy András, az Externet vezérigazgatójának egy októberi nyilatkozata: "Az utóbbi hónapok során egyértelművé vált, hogy kereskedelemi alapon nem jöhet létre a piacon virtuális mobilszolgáltatói (MVNO) megállapodás a három hazai mobilszolgáltató egyikével sem".

Kevesek lazuló szorítása

Az Enternet lényegében ugyanazt kínálja most mobil internetben, mint amiről az ADSL is szól: az alaphálózati szolgáltatótól, jelen esetben a mobilhálózatot üzemeltető Pannontól nagykereskedelmi konstrukcióban megvásárolja a kínált csomagokat, majd azokat újracsomagolva továbbértékesíti a piacon. Pont, ahogyan az ADSL esetében is, az ügyfél az Enternettel kerül kapcsolatba, vele köt szerződést és utalja a pénzt, ha problémája van, az Enternet ügyfélszolgálattal küzd. A Pannon nagykereskedelmi szolgáltatásként kínál hozzáférést mobilhálózatához, az IP-forgalom azonban már az Enternet infrastruktúráján keresztül zúdul az internetre.

Ahogyan azonban a vezetékes ADSL esetében a Magyar Telekom (vagy saját területén más inkumbens), úgy saját hálózatán természetesen a Pannon is erőfölényben van -- addig legalábbis, míg technikailag nem megoldható, hogy egy virtuális mobilszolgáltató teljesen átjárja több fizikai mobiloperátor hálózatát. Márpedig jól felfogott üzleti érdekeiből fakadóan a Pannon láthatóan él is erejével, és erősen megköti az Enternet kezét, pont úgy, ahogyan a Magyar Telekom vagy a HTTC is az ADSL-szolgáltatókét.

Mint korábban említettük, az Enternet nem kapott szabad hozzáférést a Pannon mobilhálózati kapacitásához, hogy teljesen a használat arányában fizessen, hanem a Pannon saját, lényegében már a végfelhasználóknak összeállított konstrukcióit vásárolhatja meg nagykeráron. Szintén a Pannon erőpozíciójáról árulkodik az is, hogy az Enternet megkeresésekor, idézünk, "A Pannon által is jóváhagyott, hivatalos" válaszokat kaptunk.

A helyzet tehát bár közel sem ideális, kétségtelen, hogy "valami" elindult végre a hazai mobilpiacon is, melyet lanyhuló verseny jellemzett az elmúlt években, miután kimúlt a Vodafone megjelenésének pezsdítő hatása. Az új status quo őrzése nem biztos, hogy megtérül a triumvirátusnak, a Nemzeti Hírközlési Hatóság ugyanis megelégelte az állóvizet, a virtuális mobilszolgáltatók felbukkanásának elmaradását, és új frekvenciapályázatot írt ki egy teljesértékű, és egy 450 megahertzes mobilinternet-szolgáltatóra, amire négy, illetve kettő szereplő jelentkezett. A pályázók közt található több, a korábban szintén MVNO-terveket szövögető cég, köztük az Externettel, hazánk legnagyobb alternatívjával, mely a Telekom 4-ral közös vegyesvállalatban, a Dreamcommban indul, valamint az Invitellel is.

[+] Két új mobilszolgáltatót akar látni az NHH

Az Enternet-Pannon egyezség megszületését talán éppen az váltotta ki immár legalább másfél év halogatást követően, hogy a pályázattal már elkerülhetetlenül felborul az egyensúly, így a Pannon, elsőként mozdulva, némi előnyhöz juthat a többiekkel szemben. A 450 megahertzes frekvenciapályázat eredménye december 22-én születhet meg, míg a teljesértékű GSM/UMTS-szolgáltató kiléte jövő év elején derül ki. A hazai mobilkommunikációs piac végre talán újra felpezsdül.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról