Szerző: Bányai György

2008. december 17. 10:07

A Pentax K-m tükörreflexes gépe kis darabszámban fehérben is készül

A Pentax az idei Photokinán mutatta be K-m, illetve K2000 néven futó belépőszintű tükörreflexes fényképezőgépét, melynek egy kisszériás változata fehérben is elkészült.

[HWSW] A Pentax az idei Photokinán mutatta be K-m, illetve K2000 néven futó belépőszintű tükörreflexes fényképezőgépét, melynek egy kisszériás változata fehérben is elkészült.

A Pentax a Canon EOS 1000D ellenfelének szánja legújabb tükörreflexes gépvázát, melynek tíz megapixeles CCD képérzékelője rázkódásvédelmet is kapott. A kisméretű váz követi a Pentax hagyományokat, benne négy ceruzaakkumulátor található. A gép kezelése a kompaktgépekről váltók kedvéért igen egyszerű, a legtöbb gomb elérhető a markolatot fogó kéz ujjaival is.


A fehér K-m a burkolatszínen kívül nem tér el másban az alapváltozattól, melynek 525 grammos burkolata a fröccsenő vízzel szemben nem ellenálló, az ehhez szükséges tömítéseket a korábban bemutatott, már megvásárolható K200D-től eltérően nem tartalmazza. A fényképező érzékenysége ISO 100-as értéktől egészen ISO 3200-ig állítható, az autofókuszos rendszer pedig öt fókuszpont közül választhat, utóbbi jóval kevesebb mint a K200D 11 pontja. A nagyobb testvérhez képest azonban komolyabb a K-m sorozatfelvételi képessége, akár 3,5 kép is készülhet vele másodpercenként, szemben a K200D 2,8 képével.

A fényképező portaszító bevonattal ellátott CCD képérzékelőjének tisztaságáért szenzorrezgetéses portalanító is ügyel. A K-m tagadhatatlanul középpontba helyezi az automata fényképezési módot, benne tíz fotózási körülményt összefoglaló témaautomatika áll az egyszerű használatra vágyó felhasználók kedvében. A váz tetejéről hiányzik a főbb beállításokat megjelenítő státuszkijelző, ennek szerepét a hátoldali, 230 ezer képpontos, 2,7 hüvelykes kijelző vette át.


A szokatlan színű fényképező mellé két optikát is csomagol a gyártó, melyből az egyik a 18-55 milliméteres, a másik pedig az 50-200 milliméterig tartó tartományt fedi le (smc DA L 18-55mm F3.5-5.6 AL és az smc DA L 50-200mm F4-5.6 AL). Ezek az objektívek a kitlencsék fényerejét kínálják, azonban a vázhoz hasonlóan ezek is fehér színűek, bár a zoomgyűrű a gépház markolatával annak sötétszürke színében harmonizál. A limitált kiadást ne keressük még a fa alatt, legkorábban februártól vásárolható meg, nagyjából a 800 dolláros ársávban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról