Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 20. 13:17

Itthon is magabiztosan növekedik a HP nagyvállalati üzletága

Erőteljes növekedéssel zárta a pénzügyi éve első felét a HP Magyarország Technológiai Szolgáltatások Üzletága (TSG), amely szervereket, tárolókat, szoftvereket, valamint kapcsolódó szolgáltatásokat értékesít.

[HWSW] Erőteljes növekedéssel zárta a pénzügyi éve első felét a HP Magyarország Technológiai Szolgáltatások Üzletága (TSG), amely szervereket, tárolókat, szoftvereket, valamint kapcsolódó szolgáltatásokat értékesít.

Az első félévben dollárban számítva közel 30 százalékos növekedést ért itthon a TSG, ami elsősorban az államigazgatási és banki megrendeléseknek köszönhető. Mohai Gábor kereskedelmi igazgató elmondta, a legnagyobb bővülést a szoftverek és az üzleti kritikus szerverek terén érte el a HP, mindkét szegmensben két és félszeresére nőttek az eladások egy év alatt. Az IDC adataira hivatkozva Mohai elmondta, az üzleti kritikus szerverek terén az első negyedévben 60 százalék felett volt a HP részesedése a hazai piacon, az ipari szabványos (x86) szegmensben pedig közel 40 százalék. A tárolóeszközök forgalma mintegy 40 százalékkal nőtt, a szolgáltatásokból pedig harmadával több bevétel folyt be, mint egy évvel korábban.

Vezetőváltás
Tizenegy év után közös megegyezéssel távozik posztjáról Molnár János, a HP Magyarország szerverért és tárolórendszerekért felelős vezetője. Utódjának kinevezéséig Birnbauer Péter látja el a munkakörrel kapcsolatos feladatokat, aki korábban az üzleti kritikus szerverek termékfelelőse volt.
Üzleti kritikus szerverek segítségével számos komolyabb infrastruktúra-projektet valósított meg a HP az első félév során, lényegében az összes piacon (államigazgatás, pénzügyi szektor, ipar, kereskedelem, távközlés) voltak nagy megrendelések. A TSG bevételének több mint harmada az államigazgatási szektorból származik -- mondta el Mohai. A banki, pénzügyi szektor adja a forgalom negyedét, az ipar, kereskedelem kicsivel több mint 20 százalékát, a fennmaradó részt pedig a távközlési szektor teszi ki.

A banki, pénzügyi területen egyre jellemzőbb, hogy az IT nehezen tudja követni a gyorsan változó üzleti környezetet, az új termékeket. Mohai szerint a szektorban fokozott érdeklődés mutatkozik a Mercury Interactive felvásárlásával megszerzett szoftverportfolió egyes elemeire (pl. projekt menedzsment, portfolió menedzsment), amelyekkel lerövidíthető az új termékek piacra vitelének ideje. Részben ennek köszönhető, hogy a pénzügyi szektorban az első félév során mintegy 40 százalékkal nőtt a TSG forgalma.

A telekommunikációs szektor a telített piacok miatt elsősorban a költségek leszorításában érdekelt, amihez IT-megoldásokat is segítségül hívnak. Az ipari, kereskedelmi szegmens élesen elválasztható két részre -- mondta Mohai. A nagyobb, főleg nemzetközi hátterű cégek viszonylag sokat költenek új informatikai megoldások bevezetésére, míg a közepes és kisebb, jellemzően hazai tulajdonban levő vállalatoknak a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt elég nehéz bármit is eladni.

Mohai összességében optimistán nyilatkozott a TSG idei évéről, szerinte a második félév során is tartható lesz az év elején megszerzett lendület, és a növekedés üteme. Az eredményt azonban befolyásolhatja, hogy a gazdasági körülmények miatt elhúzódnak az értékesítési ciklusok, így könnyen lehet, hogy néhány projekt már átcsúszik a HP novemberben kezdődő 2009-es pénzügyi évére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról