Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 24. 09:39

Egymilliárd PC-t használnak világszerte

Világszerte egymilliárd PC-t használnak már, és 2014-re a számuk megduplázódhat -- derül ki a Gartner előrejelzéséből. Az elemzőcég úgy becsli, az új PC-felhasználók száma évi átlagban 12 százalékkal növekedik. A PC-szállítások növekedése ettől eltérő, hiszen számos gépet egy régebbi lecserélésére vásárolnak.

[HWSW] Világszerte egymilliárd PC-t használnak már, és 2014-re a számuk megduplázódhat -- derül ki a Gartner előrejelzéséből. Az elemzőcég úgy becsli, az új PC-felhasználók száma évi átlagban 12 százalékkal növekedik. A PC-szállítások növekedése ettől eltérő, hiszen számos gépet egy régebbi lecserélésére vásárolnak.

A PC-használat továbbra is a fejlett piacokra koncentrálódik, azonban a fejlődő piacokon tapasztalható a nagyobb növekedés. George Shiffler, a Gartner vezető elemzője szerint fejlett piacokon (Nyugat-Európa, Egyesült Államok, Japán) található a PC-k 58 százaléka, azonban ezekben az országokban a Föld lakosságának csak 15 százaléka él. Az elemzőcégnél úgy látják, a következő egymilliárd PC 70 százaléka a fejlődő piacokon talál majd gazdára.

Egy ruandai iskolában ismerkednek a számítógéppel
Egy ruandai iskolában ismerkednek a számítógéppel

A Gartnernél úgy látják, 2013-ra a fejlődő országokban meg fog duplázódni az egy lakosra jutó PC-k száma, ahogy a gépek ára villámgyorsan csökken, a vezetékes és vezeték nélküli szélessáv elterjed, valamint az a felismerés, hogy a számítógépek a fejlődés elengedhetetlen kellékei. A fejlődő országok kormányai is látványos erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a PC-használat népszerűsítésével csökkentsék a digitális szakadékot -- az ilyen erőfeszítések támogatására jött létre az OLPC (One Laptop Per Child) projekt is, valamint a hozzá hasonló kezdeményezések (pl. Intel Classmate PC).

Meike Escherich, a Gartner vezető elemzője szerint az idén mintegy 180 millió PC-t cserélnek le a felhasználók. Két hete a Gartner azt jövendölte, 2008-ban világszerte 297 millió gépet adnak majd, el, ezek több mint fele tehát már meglevő PC-t vált fel. Ezek ötöde egyébként hulladékként végzi, ami óriási környezetterhelést jelent, ugyanis a gépek gyártásához használt anyagok egy része mérgező.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról