Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 2. 08:45

Seagate: 3-4 évig nem várható az SSD-k tömeges térnyerése

A Seagate jövőre dobja piacra első SSD-jét, egyelőre vállalatok számára, mivel a cég szerint a technológia még nem elég olcsó ahhoz, hogy a tömegpiacon is kereslet legyen iránta. A merevlemezgyártó továbbra is a hagyományos meghajtókban hisz, 2009-ben 2 terabájtos modellt dob a piacra.

[HWSW] A Seagate jövőre dobja piacra első SSD-jét, egyelőre vállalatok számára, mivel a cég szerint a technológia még nem elég olcsó ahhoz, hogy a tömegpiacon is kereslet legyen iránta. A merevlemezgyártó továbbra is a hagyományos meghajtókban hisz, 2009-ben 2 terabájtos modellt dob a piacra.

Bill Watkins, a világ legnagyobb merevlemez-gyártójának első embere elmondta, az első SSD-t olyan vállalatoknak szánják, akiknek szüksége van a technológia által nyújtott nagy teljesítményre, és megengedhetik maguknak, hogy ezt meg is fizessék. A cégnek egyelőre nem áll szándékában SSD-t dobni a fogyasztói piacra, mivel a magas ár miatt itt még pár évig nem várható tömeges kereslet irántuk -- magyarázta Watkins.

Az elnök-vezérigazgató szerint az SSD-k árban egyelőre nem versenyképesek a hagyományos merevlemezekkel, és a tárolási piacon nagyon nagy szerepe van az egységnyi kapacitásra vetített árnak. "Bár az SSD-knek vannak előnyei, például a kisebb energiafogyasztás és a nagy teljesítmény, a kapacitásra vetített ár az elkövetkező években nemigen fog csökkenni" -- mondta Watkins.

[+] Kipróbáltuk: érdemes flash meghajtós notebookot venni?

Bár már ma is számos olyan noteszgépet lehet kapni, amelyek merevlemez helyett SSD-vel is rendelhetők (pl. Apple MacBook Air, Toshiba Portege R500), a flash memóriachipekből álló, 64-128 gigabájt kapacitású meghajtó 1000 dollár körüli összeggel dobja meg a vételárat. Az iSuppli elemzője, Krishna Chander szerint legalább 3-4 évnek kell eltelnie, hogy az SSD-k árban versenyképesek legyenek a hagyományos merevlemezekkel, amelyek kapacitása az SSD-khez hasonlóan elképesztő ütemben növekedik.

A fogyasztói piacon ma még a kapacitás az egyik legfontosabb tényező, ebben az SSD-k egyáltalán nem versenyképesek. A legnagyobb elérhető flash-meghajtók 128-256 gigabájtosak, miközben a noteszgépek merevlemezei már akár 500 gigabájtot is tárolhatnak, az asztali merevlemezek pedig 1 terabájtot. Watkins ígérete szerint a Seagate jövőre 2 terabájtos meghajtóval jelentkezik.

A Seagate tehát egyelőre kivár az SSD-kkel kapcsoltban, de a vállalat kezében megvan minden fontos technológia, hogy ha az SSD-k hirtelen tömegesen terjedni kezdenének, gyorsan tudjon cselekedni. A cég saját kutatás-fejlesztési tevékenységet is folytat az SSD-kkel kapcsolatban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról