Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 26. 13:29

Csődbe ment a Belinea monitorairól ismert Maxdata

Tegnap csődöt jelentett az itthon leginkább Belinea monitorairól ismert német Maxdata, amely a megjelenítőkön kívül PC-ket, szervereket és notebookokat is kínál. Az egykor Európa legnagyobb informatikai cégei közé tartozó vállalat az esseni bírósághoz fordult csődvédelemért, miután az igazgatótanács úgy látta, a fizetésképtelenség a napi működést veszélyezteti. A vállalat külföldi leányvállalataira is kiterjed a fizetésképtelenségi eljárás, ami a svájci és holland érdekeltséget érinti.

[HWSW] Tegnap csődöt jelentett az itthon leginkább Belinea monitorairól ismert német Maxdata, amely a megjelenítőkön kívül PC-ket, szervereket és notebookokat is kínál. Az egykor Európa legnagyobb informatikai cégei közé tartozó vállalat az esseni bírósághoz fordult csődvédelemért, miután az igazgatótanács úgy látta, a fizetésképtelenség a napi működést veszélyezteti. A vállalat külföldi leányvállalataira is kiterjed a fizetésképtelenségi eljárás, ami a svájci és holland érdekeltséget érinti.

A Maxdata igazgatanácsának rövid állásfoglalása szerint az informatikai iparban kialakult kíméletlen verseny és a csökkenő árak miatt a cég már évek óta veszteségesen működött, ahogy a bevételei drámainak visszaestek. 2005-ben a Maxdata még 657 millió eurós forgalmat bonyolított, nettó vesztesége 39 millió euró volt. 2006-ban 524 milliós bevéte mellett 46 milliós negatívumot mutatott a mérleg, tavaly pedig 468 milliós forgalomra 33 milliós veszteség jutott.

A 2006-ban elindított nagyszabású átszervezés sem hozott eredményt eddig, további ideje pedig nincs a Maxdatának a taktikázásra, ugyanis a tartozásai mára meghaladták a teljes eszközállomány értékét. A menedzsment a csődvédelem alatt továbbra is működteni kívánja a vállalatot, csődbiztos felügyelete alatt annak érdekében, hogy az ott dolgozók a lehető leghosszabb ideig maradjanak állásban, ami a Németországban rendkívül erős szakszervezetek miatt bír különös jelentőséggel. A társaság 2007-es éves jelentése szerint az alkalmazottak létszáma meghaladja az ezer főt. A Maxdata és Belinea márkaneveket is meg kívánja tartani a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról