:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 26. 13:29

Csődbe ment a Belinea monitorairól ismert Maxdata

Tegnap csődöt jelentett az itthon leginkább Belinea monitorairól ismert német Maxdata, amely a megjelenítőkön kívül PC-ket, szervereket és notebookokat is kínál. Az egykor Európa legnagyobb informatikai cégei közé tartozó vállalat az esseni bírósághoz fordult csődvédelemért, miután az igazgatótanács úgy látta, a fizetésképtelenség a napi működést veszélyezteti. A vállalat külföldi leányvállalataira is kiterjed a fizetésképtelenségi eljárás, ami a svájci és holland érdekeltséget érinti.

[HWSW] Tegnap csődöt jelentett az itthon leginkább Belinea monitorairól ismert német Maxdata, amely a megjelenítőkön kívül PC-ket, szervereket és notebookokat is kínál. Az egykor Európa legnagyobb informatikai cégei közé tartozó vállalat az esseni bírósághoz fordult csődvédelemért, miután az igazgatótanács úgy látta, a fizetésképtelenség a napi működést veszélyezteti. A vállalat külföldi leányvállalataira is kiterjed a fizetésképtelenségi eljárás, ami a svájci és holland érdekeltséget érinti.

A Maxdata igazgatanácsának rövid állásfoglalása szerint az informatikai iparban kialakult kíméletlen verseny és a csökkenő árak miatt a cég már évek óta veszteségesen működött, ahogy a bevételei drámainak visszaestek. 2005-ben a Maxdata még 657 millió eurós forgalmat bonyolított, nettó vesztesége 39 millió euró volt. 2006-ban 524 milliós bevéte mellett 46 milliós negatívumot mutatott a mérleg, tavaly pedig 468 milliós forgalomra 33 milliós veszteség jutott.

A 2006-ban elindított nagyszabású átszervezés sem hozott eredményt eddig, további ideje pedig nincs a Maxdatának a taktikázásra, ugyanis a tartozásai mára meghaladták a teljes eszközállomány értékét. A menedzsment a csődvédelem alatt továbbra is működteni kívánja a vállalatot, csődbiztos felügyelete alatt annak érdekében, hogy az ott dolgozók a lehető leghosszabb ideig maradjanak állásban, ami a Németországban rendkívül erős szakszervezetek miatt bír különös jelentőséggel. A társaság 2007-es éves jelentése szerint az alkalmazottak létszáma meghaladja az ezer főt. A Maxdata és Belinea márkaneveket is meg kívánja tartani a cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.