:

Szerző: Bizó Dániel

2008. június 20. 17:27

Hatvan éves a világ első modern számítógépe

Holnap lesz hatvan éves a világ első modern digitális számítógépe, a Baby. Az egytonnás masinát a Manchesteri Egyetemen építették meg, és 1948. június 21-én futott le az első programja. A Baby születésnapja alkalmával egyúttal bemutatták a világ első számítógépes zenéjét is, melyet a Baby leszármazottjaként egyik első kereskedelmi számítógép produkált.

[HWSW] Holnap lesz hatvan éves a világ első modern digitális számítógépe, a Baby. Az egytonnás masinát a Manchesteri Egyetemen építették meg, és 1948. június 21-én futott le az első programja. A Baby születésnapja alkalmával egyúttal bemutatták a világ első számítógépes zenéjét is, melyet a Baby leszármazottjaként egyik első kereskedelmi számítógép produkált.

A Small-Scale Experimental Machine, becenevén Baby, a világ első számítógépe, mely tárolta a programját, az utasításokkal és adatokkal együtt. A korábbi számítógépek vezérlését, kábelekkel, kapcsolókkal és lyukkártyákkal oldották meg. A Baby ezzel szemben katódsugaras csövekben tárolta az adatokat és az utasításokat, szám szerint négyben, valamint a kimeneti eredményeket is, melyek akkori léptékkel alacsony késleltetésű, tetszőleges hozzáférésű memóriaként szolgáltak. A számítógép bináris elven működött, egy utasítás egy 32 bites szóból állt, és a gép 32 utasítás és 32 adatot tudott tárolni.

Egy utasítás végrehajtása 1,2 ezredmásodpercet vett igénybe, vagyis másodpercenként nagyjából 830 utasítás elvégzésére volt képes. Ez a műveleti teljesítmény mai szemmel nevetségesnek hat a másodpercenként több milliárd művelet elvégzésére képes személyi számítógépekhez képest, akkor azonban gyorsan számított. A világ első tárolt programja 17 utasításból állt, és 2 18. hatványának (262 144) legmagasabb osztóját kereste meg (2^17, 131 072), mégpedig úgy, hogy minden egyes egész számot kipróbált a számtól visszafelé. Bár az algoritmus kifejezetten nem volt hatékony (egy matematikában kicsit jártas ember szinte azonnal rávágná a választ), több millió utasítás végrehajtását jelentette, a gép 52 perc alatt végzett.

A Frederic C. Williams, Tom Kilburn és Geoff Tootill által jegyzett Baby projekt eredményeként született meg később a Ferranti Mark I, melyet az első általános célú, programozható kereskedelmi számítógépként tartunk nyilván. A Ferrantit 1951 februárjában szállították le. A Ferranti egy másik elsőséget is jegyez, mégpedig a legkorábbi ismert számítógépes zenét rajta játszották le. A zeneprogramot a híres Alan Turing barátja, Christopher Strachey írta, a zenét pedig a BBC rögzítette.

A világ első alkalmazott, Turing-képes számítógépe az ENIAC volt, mely 1946 február 14-én született meg. Az ENIAC, amely a Electrical Numerical Integrator and Computer meghatározásból létrehozott mozaikszó, korának legerősebb számítástechnikai berendezése volt, 30 tonnát nyomott, és 18 ezer elektroncsőből épült fel. A Project PX fedőnevű gép megépítését a második világháború alatt a hadsereg finanszírozta.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 11:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.