Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 26. 08:21

Hasít az Oracle: negyedével nőtt a forgalom, még ennél is jobban a nyereség

A gyengélkedő gazdasági helyzet ellenére kiemelkedően jó negyedévet zárt az Oracle, a cég bevétele negyedével nőtt, nyeresége pedig 27 százalékkal emelkedett.

[HWSW] A gyengélkedő gazdasági helyzet ellenére kiemelkedően jó negyedévet zárt az Oracle, a cég bevétele negyedével nőtt, nyeresége pedig 27 százalékkal emelkedett.

A második legnagyobb szoftvercég

A május 31-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévben az Oracle 7,2 milliárd dolláros forgalmat ért el, ami éves szinten 24 százalékos növekedésnek felel me, a nyereség pedig 27 százalékkal 2,04 milliárd dollárra, részvényenként 39 centre emelkedett. A felvásárlásokkal kapcsolatos költségeket és más egyszeri kiadásokat leszámítva a részvényegységre jutó eredmény 47 cent volt, ami messze felülmúlta az elemzők 44 centes prognózisát. Piaci szakértők 6,88 milliárdos bevételt vártak, az Oracle ezt is könnyedén túlszárnyalta.

Az összes szoftverbevétel 26 százalékkal 6 milliárd dollárra emelkedett. Az új licencértékesítés összesen 27 százalékkal nőtt, az adatbázis- és köztesszoftver területen 23 százalékos, a vállalati alkalmazások szegmensében pedig 36 százalékos növekedést ért el az Oracle. A licenckövetésből és terméktámogatásból származó forgalom 25 százalékkal 2,8 milliárd dollárra nőtt, miközben a szolgáltatások forgalma 18 százalékkal 1,3 milliárd dollárra emelkedett.

A 2008-as pénzügyi évet 22,4 milliárd dolláros forgalommal zárta az Oracle, ami a megelőző évhez képest 22 százalékos növekedésnek felel meg, a nettó nyereség eközben 29 százalékkal 5,5 milliárd dollárra ugrott. Az Oracle ezzel a második legnagyobb szoftvergyártó a világon, mivel az árbevétele meghaladja az IBM szoftverértékesítésből származó forgalmát. Az első helyen továbbra is a Microsoft áll.

Charles Phillips, az Oracle elnöke nem felejtette el a vállalati alkalmazáspiacon a cég legfontosabb versenytársának számító SAP orra alá dörgölni, hogy a legutóbbi pénzügyi évükben a szoftverlicenc-bevételek terén mindössze 13 százalékos növekedést tudtak elkönyvelni, míg az Oracle esetében ez 28 százalék volt. "Sorozatban ez a harmadik év, amikor piaci részesedést szerzünk az SAP-tól."

Visszafogott kilátások

A bejelentést követően az Oracle részvényárfolyama mégis 3 százalékot esett, ugyanis a cég a vártnál gyengébb első negyedéves kilátásokkal szolgált. Az Oracle prognózisa szerint a jelenleg is tartó időszakban 5,4-5,5 milliárdos forgalom várható, ami a tavalyi első negyedévben elért 4,5 milliárdhoz képest "csak" 20-22 százalékos bővülést jelent. A részvényenkénti eredményt 27 cent körülre várja az Oracle, miközben a Wall Street 5,37 milliárdos forgalmat és részvényenként 27 cent nyereséget vár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról