Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 13. 10:10

Megemelte PC-forgalmi előrejelzését az IDC és a Gartner is

Az IDC és a Gartner egyaránt megemelte a PC-piacra vonatkozó kilátásait. Az IDC a korábban jövendölt 12,8 százalékos bővülés helyett már 15 százalékra számít, az eltérő metodikával dolgozó Gartnernél pedig 10,9 helyett 12,5 százalékos növekedést vár.

[HWSW] Az IDC és a Gartner egyaránt megemelte a PC-piacra vonatkozó kilátásait. Az IDC a korábban jövendölt 12,8 százalékos bővülés helyett már 15 százalékra számít, az eltérő metodikával dolgozó Gartnernél pedig 10,9 helyett 12,5 százalékos növekedést vár.

Az IDC szerint 2008-ban világszerte 310 millió asztali PC, notebook és x86-os szerver talál majd gazdára, összesen 286 milliárd dollár értékben, ami 9,6 százalékkal több a tavalyinál. Idén a noteszgépek forgalma 34 százalékkal növekedik majd, az asztali PC-ké viszont mindössze 3 százalékkal múlja felül a tavalyi szintet -- jövendöli az IDC. A Gartner a notebook-eladások 30 százalékos növekedésére számít, és összességében 297 millió PC eladását várja a tavalyi 264 millió után.

Az IDC és a Gartner elemzői egyaránt a noteszgépek iránti vártnál erősebb kereslettel indokolták a prognózis módosítását. Az IDC-nél azért is várnak a korábbinál jóval erősebb notebook-forgalmat, mert a vállalat az Eee PC-hez hasonló gépeket mostantól a PC kategóriába sorolja, mivel a legújabb változatok már elég erősek ahhoz, hogy valóban úgy lehessen használni őket, mint bármilyen más notebookot. A Gartner elemzői is úgy látják, a mini notebookok népszerűsége komoly lökést adhat a PC-eladásoknak.

George Shiffler, a Gartner vezető elemzője szerint meglepte az elemzőcéget a notebookok első negyedéves forgalma. "A mobil PC-k eladásai továbbra is lendületben vannak és a globális gazdasági környezet sem hat olyan kedvezőtlenül, mint vártuk. Ugyanakkor még korai lenne kijelenteni, hogy a gazdasági gyengülés egyáltalán nem hat a PC-piacra, főleg ha az olaj- és élelmiszerárak továbbra is így nőnek."

Jelentős szerepet játszanak a PC-forgalom bővülésében a fejlődő piacok. A Gartnernél úgy látják, itt noteszekből a tavalyi 19 százalékos növekedés után az idén közel 40 százalékkal több fogy, ennek köszönhetpen a PC-eladások átlag felett, 17 százalékkal nőnek. George Shiffler szerint a fejlődő piacokon kevésbé érezhető a világgazdaság gyengülése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról