:

Szerző: Bizó Dániel

2008. május 27. 12:18

Vezércsere és erős nyereség a Vodafone csoportnál

Bejelentette lemondását a Vodafone csoport elnök-vezérigazgatója, Arun Sarin, aki július végétől vonul vissza. A világ második legnagyobb mobilszolgáltatója egyúttal várakozások feletti növekedésről és nyereségről számolt be a nehéz makrogazdasági körülmények közepette.

[HWSW] Bejelentette lemondását a Vodafone csoport elnök-vezérigazgatója, Arun Sarin, aki július végétől vonul vissza. A világ második legnagyobb mobilszolgáltatója egyúttal várakozások feletti növekedésről és nyereségről számolt be a nehéz makrogazdasági körülmények közepette.

Az indiai származású Sarin öt éve áll a mobilvállalat élén, és elmondása alapján most látta elérkezettnek az időt, hogy átadja a "stratégiailag jó helyzetben lévő" cég vezetését. A jelek szerint az 53 éves Sarin nem kényszerből vonul vissza, erre utal legalábbis, hogy utódja az a Vittorio Colao, aki helyetteseként dolgozott eddig a csoportnál. "Elértem, amit kitűztem akkor, mikor elfoglaltam a pozíciót" -- fogalmazott a vezér a konferenciahíváson, aki július 29-én, a vállalat éves közgyűlését követően távozik.

Sarin az elmúlt években többek között számos felvásárlással erősített az olyan feltörekvő piacokon, mint Törökország, vagy India, ugyanakkor nem riadt vissza attól sem, hogy a korábban súlyos befektetéseket elemésztő nagy piacokról kivonuljon, mint Japán vagy Svédország. Sarin regnálása alatt eddig 39 százalékot erősödtek a cég papírjai, és a tőzsdei indexeknél is kisebb mértékben gyengültek idén. Messze nem volt azonban sétagalopp Sarin elmúlt öt éve: a Vodafone 2006-ban az európai vállalattörténet legnagyobb veszteségét könyvelte el leírások kapcsán, 21,9 milliárd fontot, melyek még elődje összesen 300 milliárd font értékű felvásárlásaihoz kapcsolódnak.

Az angliai székhelyű operátor közölte, a márciussal véget ért pénzügyi évében 6,66 milliárd font, vagyis 13,2 milliárd dollárnak megfelelő adózott nyereséget mutatott fel, szemben az egy évvel korábbi 5,43 milliárd fontos veszteséggel. Az árbevétel 14 százalékkal 35,5 milliárd fontra emelkedett, hajszállal múlva felül az elemzői konszenzust, hasonlóan a nyereséghez. Az idei pénzügyi évre 39,8-40,7 milliárdos árbevételt, és 11-11,5 milliárdos üzemi eredményt jelez előre a vállalat.

A Vodafone világszerte 252 millió ügyféllel rendelkezik, ebből 106 millió olyan fejlődő piacokon, mint Kelet-Európa, Ázsia, vagy Afrika. Ezek a számok azonban nem csak mobil előfizetőket takarnak, a Vodafone ugyanis számos vezetékes internet szolgáltatót vásárolt fel jelentős összegekért az elmúlt hónapok során, hogy újak szerzése mellett bővített szolgáltatáscsomagokat kínáljon ügyfeleinek. A Vodafone az elmúlt néhány évben megszerezte ugyan a világ legnagyobb mobilszolgáltatója címet, a kínai piac gyors növekedésének köszönhetően már a China Mobile maga mögé utasította 370 millió előfizetőjével, és másfélszeres piaci kapitalizációjával.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.