Szerző: Bizó Dániel

2008. május 23. 16:50

Általános áremelkedés jellemzi a számítástechnikai ipart

Általános áremelkedés jellemzi a számítástechnikai ipart jelenleg. A tajvani Digitimes számos híradásában több területen számolt be enyhe áremelkedésről, vagyis az év második felére lelassulhat a informatikában megszokott árcsökkenés, sőt, árkorrekciókat is tapasztalhatunk majd.

[HWSW] Általános áremelkedés jellemzi a számítástechnikai ipart jelenleg. A tajvani Digitimes számos híradásában több területen számolt be enyhe áremelkedésről, vagyis az év második felére lelassulhat a informatikában megszokott árcsökkenés, sőt, árkorrekciókat is tapasztalhatunk majd.

Memória

A HWSW rendszeres olvasói számára nem jelenthet újdonságot, hogy a memóriaárak 2007-ben gyakorlatilag összeomlottak az iparban kiépült túlméretezett kapacitások miatt, és a gyártók dollármilliárdokat vesztettek a DDR2 DRAM-chipek termelésén. A túltermelés hatására tavaly az 512 megabites és 1 gigabites DDR2-chipek napi kereskedési árfolyama az előállítási költség alá csökkent, becsli a DRAMeXchange. Január második felében úgy tűnt, a várakozásoknak megfelelően, és vélhetően hatására megindul a fenntarthatatlan árazási környezet korrekciója, azonban a negyedév hátralevő részében újra visszazuhant a mélypontra.

Az elmúlt hónapok során megszokott árszint a memóriapiacon márpedig fenntarthatatlan, amit piacelemzők és az ipar egyaránt igyekszik a piac tudtára adni, és amennyiben nem kooperálnak az árak megemelésében, úgy annak hosszabb távon súlyos következményei lehetnek. Amennyiben a jelenlegi árazási környezet megmarad, úgy egy-két vállalat éli csak azt túl az iparban, ami az árak drasztikus, több mint ötszörös emelkedését vonná maga után, hangoztatta fenyegetően a japán Elpida vezetője, Szakamoto Yukio, kinek vállalata 240 millió dollár veszteséget könyvelt el DRAM-termelésen az év első három hónapja alatt.

A DRAMeXchange üzletkötési adatai alapján a DDR2-árak tartós emelkedésnek indultak április második felétől kezdve, eddig 25 százalékot erősödtek, és a várakozások szerint ez tovább folytatódik. Becslések szerint a gyártók kooperatív termelésvisszafogása esetén és a DDR3-termelés felfutása esetén a DDR2-árak év végére nagyjából akár a március-áprilisi mélypont kétszeresére emelkedhetnének, ami további 50-60 százalékos drágulást vetíthet előre az idei évre. A kiskereskedelmi csatornákban is megjelent már az áremelkedések hatása, a modulok sok helyen 10-20 százalékkal drágultak az elmúlt héten.

LCD-monitor, optikai meghajtók

A memóriaárak mellett szintén nem kecsegtet sok jóval az LCD-monitorok piaca sem. Ahogyan azt a Displaybank már év elején jelezte, az LCD-monitorok panelárai már tavaly elkezdtek felfelé mozogni, és idén nem várhatóak jelentős árcsökkenések. A magyarázatot az erőteljes, dinamikusan bővülő kereslet mellett nagyrészt az szolgáltatja, hogy az LCD-televíziókba szánt nagyméretű panelek lekötik a kapacitásokat. Eddig az év első 5 hónapja alatt monitorárak gyakorlatilag nem csökkentek számottevően, sőt egyes népszerű formátumú modelleknél, mint amilyen a 19 hüvelykes szélesvásznú, még enyhe emelkedés is megfigyelhető.

A Digitimes híradása alapján áremelést hajtanak végre az optikai meghajtókat (ODD) gyártók is, mivel az alkatrészek, mint a szervomotorok, tápegységek, kábelek árai is folyamatosan felfelé tartanak. A tajvani magazin úgy tudja, a világ legnagyobb ODD-gyártók, a Lite-ON IT és a Quanta Storage 3-10 százalékos emelést tervez átverni a számítógépgyártókon a harmadik negyedévben.

Notebook

Az alkatrészek drágulása alól nem vonhatja ki magát a PC-gyártás sem. Az Apply Daily iparági forrásokra hivatkozva úgy tudja, a HP, az Acer és a Lenovo is megegyezett már notebookgyártó szerződéses partnereivel magasabb felvásárlási árakról, míg a Dell egyelőre még folytatja tárgyalásait. Az emelkedés mértéke bár a vásárlók pénztárcáját is eléri majd, egyáltalán nem hírlik drámainak: jellemzően 5-20 dollár közötti, vagyis legfeljebb néhány ezer forinttal magasabb árcédulát viselnek majd a boltok polcain ülő laptopok -- jelentősebb árcsökkenésekre piaci léptékben ugyanakkor márcsak a közelgő iskolakezdési, majd az azt követő és ünnepi szezon gerjesztette szezonális felerősödő kereslet miatt sem érdemes a közeljövőben várni.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.