:

Szerző: Bizó Dániel

2008. május 22. 12:11

AMD: kétszeres piacrészesedés kellene a túléléshez

[IDG News Service/HWSW] A túléléshez a jelenleginél több mint kétszeres piacrészesedésre lenne szüksége a AMD-nek, áll egy amerikai bírósági dokumentumban, mely az Intel ellen folyó trösztellenes kereset részeként nyújtott be a vállalat.

[IDG News Service/HWSW] A túléléshez a jelenleginél több mint kétszeres piacrészesedésre lenne szüksége a AMD-nek, áll egy amerikai bírósági dokumentumban, mely az Intel ellen folyó trösztellenes kereset részeként nyújtott be a vállalat.

AMD: a részesedésünk nem fair

A periratban foglaltak alapján az AMD processzorpiaci részesedése mindössze 13 százalékra rúgott 2007 végével, mely kevesebb mint fele annak, "mely ahhoz szükséges, hogy hosszú távon fenntartható üzletvitellel működjön". A vád szerint az Intel számos illegális eszközt, köztük kiemelten olyan utólagosan visszatérített kedvezményi rendszert alkalmaz, mellyel megpróbálja kiszorítani az AMD-t a piacról, sőt az AMD szerint ezek az erőfeszítések nagyrészt sikerrel is jártak.

"Az árbevételből való részesedés alapján az AMD keveset haladt előre tortaszeletének növelésében" -- áll a dokumentumban. A processzorgyártó 2006 harmadik negyedévében érte el történelmi csúcspontját, mikoris 16,8 százalékot hasított ki a teljes processzorpiacból, becsli az iSuppli piackutató vállalat -- ekkor kerültek piacra az Intel Core-mikroarchitektúrájú termékei. A Mercury Research adatai szerint ekkor 22 százalékon állt az AMD volumen alapján, a csúcsot pedig 25,3 százalékkal 2006 negyedik negyedévében mutatta fel.

A vállalat a tavalyi negyedik negyedévben az x86-os processzorszállítások 23,1 százalékát szerezte meg, szintén a Mercury adatai alapján, piaci pozícióit ugyanakkor csak súlyos áldozatok árán tudta megvédeni. Processzorpiaci részesedése az árbevételből ugyanis 13,9 százalékra zuhant vissza egy év alatt, melyet 2007 negyedik negyedévében 14,1-14,2 százalékra tudott tornázni, becsli az iSuppli és a Mercury. Az Intel 2006 közepén indított egészpályás offenzívájának visszaverésére a vállalat jelentős árcsökkentésekre kényszerült, melyek erodálták nyereségét. A tavalyi negyedik negyedévben az AMD átlagos eladási árai az Intel árainak rendre 59, 58, és 72 százalékát tették ki az asztali, a mobil- és a szerverszegmensekben.

[+] Az AMD kiterjeszti az Intel ellen indított antitröszt-pert

Az AMD szerint gyakorlatilag jelentéktelen mértékű extra bevételhez és részesedéshez jutott, sokkal kevesebbhez, mint amennyit a vállalat szerint termékeinek képességei alapján kellett volna. Az AMD 2003 tavaszán dobta piacra Opteron szerverprocesszorait, melyekkel mélyen behatolt az Intel korábban gyakorlatilag kizárólagos felségterületére, ahogyan jelentős teret nyert az asztali szegmensben is. A gyártó előretörése 2004-ben irányváltoztatásra kényszerített az Intelt, mely törölte a Pentium 4 processzorral megismert NetBurst mikroarchitektúra továbbfejlesztéseit, és a haifai csapat Merom projektjét helyezte előtérbe, mely az Intel jelenlegi teljes x86-os portfóliójának az alapját képezi.

Intel: az AMD felmentést akar a verseny alól

Az Intel érvelése az ellene folyó amerikai antitröszt perben lényegében arra épül, hogy az AMD saját stratégiai hibáinak és versenyképtelenségére keres bűnbakot, és bíróság felmentéshez akar jutni az árverseny alól. A processzorgyártó mamut szerint az AMD jól teljesít, ha megfelelő termékei vannak, és rosszul, ha nem, amit adatokkal támaszt alá. A 2005-ben indult üggyel kapcsolatban a bírósághoz már közel 200 millió oldalnyi dokumentumot juttattak el az érintettek. Az amerikai joggyakorlat rendszerint szabad utat ad a piaci szereplők árkedvezményeinek, ezért az AMD-nek a lehető legtöbb iratra és tanúvallomásra lenne szüksége ahhoz, hogy érvei megálljanak. Az ügy tárgyalása 2009 áprilisában indulhat meg.

[+] Megkezdődött az Intel meghallgatása az Európai Bizottság előtt

Az Egyesült Államok mellett Európában is vizsgálat folyik az Intel árkedvezmény-politikájával kapcsolatban. Az EU-ban hét évvel ezelőtt indult, ugyanakkor bizonyítékok hiányában többször megszakadt antitröszt vizsgálat jelenleg arra a kérdésre összpontosít, hogy törvényellenes-e az Intel azon gyakorlata, hogy a kedvezményeket és visszatérítéseket nem egységesen, hanem PC-gyártónként egyedileg határozza meg. Az európai versenyhatóság emberei utoljára idén februárban ütöttek rajta az Intel müncheni irodáján, a versenyellenes magatartást bizonyító dokumentumok után kutatva.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.