Szerző: Bizó Dániel

2008. május 14. 12:14

Újabb veteránok hagyják el az AMD-t

Ismét két felsővezető hagyja el az átszervezés alatt álló AMD-t. Az újabb változásnak voltak előjelei a vállalat nemrég tartott telekonferenciáján, ahol a médiának nem a korábban megszokott vezetők prezentálták a megváltoztatott szerverpiaci terméktervet.

[HWSW] Ismét két felsővezető hagyja el az átszervezés alatt álló AMD-t. Az újabb változásnak voltak előjelei a vállalat nemrég tartott telekonferenciáján, ahol a médiának nem a korábban megszokott vezetők prezentálták a megváltoztatott szerverpiaci terméktervet.

Évtizedes tapasztalatok vesznek el

A világ másodszámú processzorgyártója közölte, Mario Rivas, a számítástechnikai termékekért (processzorok és chipsetek) felelős alelnöke elhagyja a vállalatot, ahogyan Michel Cadieux is, aki korábban a cég tehetségeinek mentorálását vezette alelnökként. Az AMD nem kommentálta a távozások pontos okát, a szóvivő szokás szerint szűkszavúan mindössze annyit közölt, hogy a két vezető új lehetőségek után néz. Az elmúlt másfél év során a vállalat immár egy tucatnyi felsővezetőt vesztett a folyamatos átszervezések és a cég gyenge teljesítménye kapcsán.

Rivas, aki decemberben még a 2008-as terméktervekkel igyekezett meggyőzni az elemzőket az AMD versenyképességéről, egy hónappal követi Phil Hester volt műszaki vezérigazgatót, aki vélhetően a vállalat felépítésének átszervezése okán vesztette el pozícióját. A Rivas mögött keletkező űrt láthatóan Randy Allen tölti ki, egyelőre legalábbis, aki a szerver- és munkaállomás termékekért felelős alelnök titulusával rendelkezik. Hester és Rivas egyaránt a számítástechnikai és elektronikai ipar veteránjainak számít, élvonalbeli vállalatoknál megszerzett több évtizedes tapasztalattal a hátuk mögött.

[+] Dolgozóinak tizedétől válik meg az AMD

Radikális változások

A felsővezetőségi szintet is láthatóan gyökeresen érintő változások azt jelzik, Hector Ruiz elnök-vezérigazgató vezényletével az AMD-nél folyó átszervezések az egész vállalatot áthatják, tetőtől talpig. A processzorgyártó április elején közölte, hogy alkalmazottainak mintegy tizedétől, 1500 embertől válik meg a racionalizáló lépések részeként, melyek célja, hogy a költséghatékonyság fokozásával dollár százmilliókkal lejjebb tegyék a nyereségküszöböt -- a régi struktúrában nagyjából 2 milliárd dollár negyedéves forgalom kellett a nullszaldóhoz, az átalakításokkal ezt kívánják 1,5 milliárdra leszorítani.

Az AMD a várakozások alatti első negyedévvel indította 2008-at, és ismét súlyos veszteséget szenvedett el. "2008 első negyedéve nehéz évkezdés volt az AMD számára" -- kezdte Robert J. Rivet pénzügyi vezérigazgató a konferenciahíváson. Rivet szerint a gyenge szezonális hatást felerősítették a globális gazdasági környezet kihívásai, és az előző generációs termékeik iránt gyengülő kereslet. "Minden üzleti szegmensünkben a várakozásoknál alacsonyabb forgalmat tapasztaltunk". A vállalat mindössze 1,5 milliárd dollár árbevételt ért el 2008 első három hónapja során, vesztesége pedig 358 millió dollárra rúgott, melyből 50 millió dollárt az ATI felvásárlása kapcsán könyvelt el.

[+] Felrúgta szerverpiaci terméktervét az AMD

A kanadai ATI Technologies 5,4 milliárd dollár értékű felvásárlását követően az újult erőre kapott Intel nyomásának, saját végrehajtási problémáinak és stratégiai hibáinak hatására a vállalat nehéz pénzügyi helyzetbe került 2007 során. Az AMD tavaly 1,9 milliárd dollár készpénzt vesztett, és 3,38 milliárd dollár veszteséget könyvelt el, melyből 1,6 milliárd dollárt az ATI könyv szerinti értékének egyszeri csökkentése kapcsán, amivel elismerte: túl sokat fizetett a cégért 2006-ban. A nehézségek hatására Ruiz és csapata kíméletlen racionalizálás mellett új, a jelenleginél kisebb tőkeintenzitású működési modellen is dolgozik, melynek részleteit a közeljövőben tervezi megosztani a vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról