Szerző: Bizó Dániel

2008. május 21. 14:55

Állóháború az NVIDIA és az AMD között a videokártyák piacán

Állóháború bontakozik ki az NVIDIA és az AMD között, ahogyan az elmúlt négy negyedévben gyakorlatilag megmerevedtek piaci pozícióik a videokártyák piacán, derül ki a Jon Peddie Research (JPR) legfrissebb jelentéséből.

[HWSW] Állóháború bontakozik ki az NVIDIA és az AMD között, ahogyan az elmúlt négy negyedévben gyakorlatilag megmerevedtek piaci pozícióik a videokártyák piacán, derül ki a Jon Peddie Research (JPR) legfrissebb jelentéséből.

A tavalyi második negyedév óta az NVIDIA és az AMD minden negyedévben rendre 65-66 és 34-35 százalékát szerezte meg a PC-s dedikált grafikus kártyák szállításainak, vagyis az elmúlt egy év során egyik vállalat sem tudott teret nyerni a piacon. A JPR visszamenőleg korrigálta a negyedik negyedéves adatokat, amit követően a NVIDIA korábban látszólagos előretörése semmissé vált, egyúttal a statisztika tévesen jelezte a leszállított videokártyák számát és értékét is.

A JPR szerint az első negyedévben a várható mértékben gyengült a piac a tavalyi negyedik negyedévhez képest. A 24,4 millió kártya mintegy 8 százalékos visszaesést jelent, éves összevetésben ugyanakkor dinamikus, 18 százalék feletti bővülés mutatkozik meg. Az átlagos eladási árak visszaesésével a piac nagysága azonban 20,8 százalékkal zuhant vissza, 3,5 milliárd dollárra, éves szinten pedig stagnált -- a JPR becslése szerint az első negyedévben értékesített bővítőkártyák átlagos ára 150 dollár alá került, mely korábban nem látott mélypont., éves szinten 15 százalékos visszaesést jelent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról