Szerző: Bodnár Ádám

2008. május 2. 16:37

Képtelen a növekedésre a Sun Microsystems

Közzétette a 2008 három hónapjára eső harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit a Sun Microsystems. A vállalat bevétele enyhén csökkent, miközben a MySQL felvásárlásával kapcsolatos költség és egy adótartalék miatt a tavalyi enyhe nyereség után most veszteségbe fordult a mérleg. A vállalat 2500 dolgozó leépítésével próbálja még tovább faragni a költségeit -- a tőzsde rosszul fogadta a híreket.

[HWSW] Közzétette a 2008 három hónapjára eső harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit a Sun Microsystems. A vállalat bevétele enyhén csökkent, miközben a MySQL felvásárlásával kapcsolatos költség és egy adótartalék miatt a tavalyi enyhe nyereség után most veszteségbe fordult a mérleg. A vállalat 2500 dolgozó leépítésével próbálja még tovább faragni a költségeit -- a tőzsde rosszul fogadta a híreket.

A harmadik pénzügyi negyedévben a Sun forgalma a tavalyi 3,28 milliárd dollárról 3,27 milliárdra csökkent. A nettó veszteség 34 millió dollárt tett ki, szemben az egy éve elért 67 milliós nettó profittal. Elemzők részvényenként 18 centes profitot vártak a részvényenkénti 4 centes veszteség helyett. Jonathan Schwartz elnök-vezérigazgató beszámolója szerint a Sun nehéz negyedéven van túl, az amerikai gazdaság gyengélkedése rányomta a bélyegét a cég tevékenységére.

A Sun forgalmának több mint harmada származik az USA-ból, a cég egyik legnagyobb ügyfélköre épp a válság-sújtotta pénzügyi szektor. Meglepő módon Schwartz arról számolt be, hogy a pénzügyi szektor a vártnál többet költött, ami arra utal, hogy a pénzinzézetek informatikai megoldások segítségével próbálják racionalizálni működésüket, csökkentni költségeiket. A Sun számára kiemelten fontos kormányzati szektorban azonban elmaradoztak a megrendelések. Az gyesült Államokból származó bevétel 10 százalékkal esett vissza a legutóbbi negyedévben.

A forgalom kétharmadát adó termékértékesítés árbevétele 3 százalékkal csökkent éves összehasonlításban, miközben a szolgáltatások forgalma ugyanennyivel nőtt. A Sun által értékesített szerverek száma éves összehasonlításban 6 százalékkal nőtt, a HWSW becslése szerint mintegy 82 ezer darabra, ebből 32 ezer darabot tettek ki az x86-os rendszerek, amelyekből 26 százalékkal több fogyott mint egy éve. A szerverek értékesítéséből származó forgalom ugyanakkor az olcsóbb x86-os kiszolgálók térnyerésének köszönhetően 2 százalékkal csökkent, miközben a tárolóeszköz-eladások több mint 5 százalékkal csökkentek.

A negyedéves mutatókkal együtt a Sun Microsystems azt is bejelentette, hogy mintegy 2500 dolgozójától válik meg a közeljövőben. A létszám több mint 7 százalékát érintő leépítés 220 millió dolláros egyszeri kiadást jelent, éves szinten azonban legalább 150 milliós megtakarítást várnak tőle. Bár nagyszabású elbocsátások segítségével Schwartz 2006 tavaszi hatalomátvéte óta a nyereségküszöb fölé tudta szenvedni a Sunt, a cég forgalma évek óta nem növekszik, a szezonalitás miatt erős naptári és pénzügyi negyedik negyedéveket leszámítva a forgalom már két éve stagnál.

A Sun Microsystems bevételének alakulása


Forrás: Sun Microsystems

A némileg csökkenő bevétel, a váratlan veszteség és a leépítések bejelentése után a cég papírjai mélyrepülésbe kezdtek. A részvények tegnapi záróárukhoz képest jelen pillanatban közel 20 százalékkal olcsóbban cserélnek gazdát és töretlenül haladnak a 13,02 dolláros éves mélypont felé [át is lépték azóta]. Elemzők már kongatják a vészharangot Schwartz feje felett, akinek az irányítása alatt a Sun már évek óta képtelen növekedési pályára állni. Michael Lehman pénzügyi vezető szerint a jelenleg is tartó negyedik negyedévben a tavalyihoz hasonló bevétel várható, ami kimondottan gyengének számít -- elemzők 3-5 százalékos növekedésre számítottak.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.