:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 28. 14:02

Magyarországon is jól teljesített az Oracle

Az anyavállalatéhoz hasonló növekedést könyvelhetett el az Oracle Hungary, amely saját becslései szerint a piacnál nagyobb ütemben tudott bővülni -- jelentette be Füzes Péter, a szoftvercég hazai leányvállalatának ügyvezető igazgatója.

[HWSW] Az anyavállalatéhoz hasonló növekedést könyvelhetett el az Oracle Hungary, amely saját becslései szerint a piacnál nagyobb ütemben tudott bővülni -- jelentette be Füzes Péter, a szoftvercég hazai leányvállalatának ügyvezető igazgatója.

Nagy lehetőségek a KKV-piacon

A vállalat zászlóshajójának számító adatbáziskezelő forgalma 30 százalékkal növekedett az elmúlt évben és szintén kétszámjegyű volt a növekedés az alkalmazásszerverek terén is, ami arra utal, hogy még bőséggel van kiaknázható piaci potenciál. Ma már az Oracle infrastruktúra-szoftverek 50 százalékát kis- és középvállalatok vásárolják, a növekedő igényekre való tekintettel a vállalat "KKV technológiai igazgató" pozíciót hozott létre a közelmúltban, amelyet június 1-től Gáll Tamás tölt be.

A KKV-piaci trendeket elemezve Füzes elmondta, hogy az elmúlt évet a forráshiány jellemezte, mivel a Nemzeti Fejlesztési Terv I. szakasza már lezárult, a II. pedig még nem kezdődött el, így a hazai cégeket az elmúlt 12 hónapban gyakorlatilag semmilyen forrás nem segítette e cégeket informatikai rendszereik fejlesztésében. Füzes várakozásai szerint az NFT II. pályázatokon nyertes projektek beindulása az Oracle idei pénzügyi évének második felére, vagyis 2008 elejére esik majd.

A nagyvállalatoknál az adattárház és az üzleti intelligencia megy

A telített nagyvállalati piacon elsősorban az adattárházak és üzleti intelligencia megoldások a kelendőek, amelyeket leginkább az egyre több hitelt kihelyező pénzintézetek, valamint a 3G-hez kapcsolódó szolgáltatásokat bevezető mobilszolgáltatók vásárolnak. A kereskedelmi és ipari vállalatok ugyanakkor visszafogták IT-költéseiket, valamint az állami beruházások mértéke is csökkent.

Az elmúlt időszak több kiemelkedő projektje az EU csatlakozáshoz kapcsolódó beruházás volt, így például a schengeni határok kialakításához létrehozott informatikai rendszer, amely Oracle technológiára épül. Szintén jelentős projekt volt az új uniós útlevelekben levő biometrikus azonosításra képes chipek informatikai háttérrendszerének a kiépítése. Az útlevelekben elhelyezett chipből az adatok kiolvasása után a rendszer összeveti a központi Oracle-adatbázisban tárolt adatokat, így mind az útlevél valódisága, mind az azt felmutató személy egyértelműen azonosítható.

Az elmúlt pénzügyi évben az Oracle megerősödött az iparági megoldások terén is. Két pénzintézetnél -- az Allianz Biztosító Rt-nél és az FHB bankban -- lezajlott az iFlex banki megoldás bevezetése, emellett az OTP Bank is ezzel biztosítja a külföldi számlavezetések kezelését. Tovább erősödött a vállalat jelenléte az építőiparban is, ahol a JD Edwards iparági megoldás 3 új vállalatnál talált gazdára, borászatok közül is többen felismerték a JD Edwards borászati szoftverében rejlő előnyöket, a Tokaj Kereskedőház és a Hilltop is e rendszerek segítségével irányítja a termelést.

Egyre több és okosabb partner

Az Oracle bevételének már több mint 60 százaléka folyik be partnereken keresztül. Füzes elmondta, a vállalat partneri hálózata folyamatosan növekedik, az elmúlt év során a negyedével bővült és már több mint 250 céget számlál, miközben egyre több cég szerez a saját szakterületén kiemelkedően magas szintű ismereteket. Lapunk kérdésre Füzes elmondta, a cég folyamatosan képezi partneri hálózatát, az elmúlt évben több mint 1500 oktatási napnak megfelelő tudást adtak át, részben azért, mert a felvásárlások miatt a cég portfoliója elképesztő ütemben bővül.

A szűnni nem akaró akvizíciós tevékenységgel kapcsolatban Klotz Tamás marketing-igazgató elmondta, az Oracle csak olyan vállalatokat vásárol fel, amelyek egyrészt illenek a stratégiai portfolióba, másrész iparági szabványokon alapuló nyílt megoldásokat fejlesztenek, amelyeket nem csak az Oracle kínálatába könnyű integrálni, hanem az ügyfeleknél meglevő Oracle-megoldásokhoz is egyszerűbb illeszteni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.