:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 11. 14:52

Biztonsági fejlesztőközpont alakul a Pannon Egyetemen

Európában egyedülálló biztonsági fejlesztő központot alapít az amerikai Alacera International Corporation, a KÜRT Zrt. és a Pannon Egyetem, az erről szóló szándéknyilatkozatot a múlt héten írták alá a felek. A Technology and Security Experience Center (TSEC) elsősorban olyan nemzetbiztonsági technológiai megoldások kifejlesztésére koncentrál, mint amilyen a repülőtéri és kikötői biztonság, illetve az intézmények, vagy akár egész városrészek megfigyelése és védelme.

[HWSW] Európában egyedülálló biztonsági fejlesztő központot alapít az amerikai Alacera International Corporation, a KÜRT Zrt. és a Pannon Egyetem, az erről szóló szándéknyilatkozatot a múlt héten írták alá a felek. A Technology and Security Experience Center (TSEC) elsősorban olyan nemzetbiztonsági technológiai megoldások kifejlesztésére koncentrál, mint amilyen a repülőtéri és kikötői biztonság, illetve az intézmények, vagy akár egész városrészek megfigyelése és védelme.

A magyar származású vezetője ellenére hazánkban valószínűleg kevéssé ismert Alacera International az amerikai kormányzat egyik legnagyobb biztoságtechnológiai beszállítója, a GTSI egyik üzletágának önállósításából jött létre egy évvel ezelőtt. A vállalat elnök-vezérigazgatója, Tóth G. Árpád korábban a GTSI műszaki igazgatójaként dolgozott. Az Alacera tulajdonosai, befektetői között Tóth mellett olyan további személyek találhatók, akiknek a neve amerikai nemzetbiztonsági körökben igen jól cseng.

Amerikai és uniós pénzből hódítják meg a Közel-Keletet

A Tóth G. Árpád által vezetett Alacera választása részben személyes okok miatt esett Magyarországra. Tóth egy pénteki sajtóbeszélgetésen elmondta, szoros barátság fűzi őt Kürti Sándorhoz, ő ajánlotta figyelmébe a veszprémi Pannon Egyetemet, amelynek Információbiztonsági Regionális Egyetemi Tudásközpontja jó alapot teremt a TSEC létrehozására. Magyarország mellett szólt még a megfelelően képzett, mégis megfizethető munkaerő megléte, valamint az, hogy hazánk lényegesen közelebb van az Alacera legfontosabb piacához, a Közel-Kelethez mint az Egyesült Államok.

Tóth kiemelte, hogy az amerikai befektető révén a veszprémi kutatóközpontnak jó esélye van arra, hogy akár a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) által finanszírozott kutatásokban is résztvegyen, ugyanakkor az európai egyetemi érdekeltség miatt akár uniós forrásokra is pályázhat. "Ez az Európában egyedülálló amerikai-magyar ipari és akadémiai közös vállalkozás a specializált biztonsági megoldások területén új modellt hoz létre az amerikai és magyar know-how integrálására, majd annak értékesítésére a nemzetközi piacokon" -- mondta Tóth.

Jövőre indul a munka

A veszprémi TSEC várhatóan 2008 első felében kezdi meg a működését, azonban egyelőre nem tudni hogy hány embert alkalmaz majd, illetve hogy pontosan mekkora anyagi befektetéssel jön létre. Tóth elmondása szerint az invesztíció mintegy harmadát az Alacera állja, a fennmaradó részt pedig hazai befektetők adják össze, élen a Kürttel. A veszprémi TSEC nem csak kutatással, termékfejlesztéssel foglalkozik, hanem egyfajta mintaként is szolgál majd a további, hasonló létesítmények létrehozására. A tervek szerint hasonló központok jönnek létre majd az Egyesült Államokban és a Közel-Kelet több országában, például az Egyesült Arab Emirátusokban, Kuvaitban és Egyiptomban is.

Dr. Friedler Ferenc professzor, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának dékánja szerint az együttműködés tovább erősíti a kar kutatási, fejlesztési és oktatási tevékenységének nemzetközi elismerését. A professzor úgy véli, a TSEC révén lehetőség nyílik arra, hogy az egyetem oktatói, kutatói és legjobb diákjai a biztonságtechnológia terén elért eredményeikre alapozva egyre inkább részesei legyenek a nemzetközi szintű kutatói és oktatói munkának.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.