Szerző: Bizó Dániel

2007. június 5. 14:59

Felfalja a Solectront a Flextronics, hogy tovább hízzon

[Bloomberg/DOW JONES NEWSWIRES] Évek óta nem látott, epikus ügylet -- így jellemezte az iSuppli elemzőcég annak hírét, hogy a Flextronics felvásárolja egyik riválisát, a Solectront. A szingapúri szerződéses elektronikai gyártó az amerikai vállalat megvásárlásával méretgazdaságossági előnyre kíván szert tenni, miközben új high-tech piacokra lép be. Az ügylettel egy 30 milliárd dolláros globális óriásvállalat jön létre, mely iparágában második a világon.

[Bloomberg/DOW JONES NEWSWIRES] Évek óta nem látott, epikus ügylet -- így jellemezte az iSuppli elemzőcég annak hírét, hogy a Flextronics felvásárolja egyik riválisát, a Solectront. A szingapúri szerződéses elektronikai gyártó az amerikai vállalat megvásárlásával méretgazdaságossági előnyre kíván szert tenni, miközben új high-tech piacokra lép be. Az ügylettel egy 30 milliárd dolláros globális óriásvállalat jön létre, mely iparágában második a világon.

Kannibalizáció

A hazánkban is számos telephellyel és jelentős jelenléttel rendelkező Flextronics mintegy 3,6 milliárd dollár értékben vásárolja meg a teljes Solectront, amely szintén jeleng van Magyarországon is. A tranzakció értékének legalább 50, de legfeljebb 70 százalékát részvénycsere teszi ki, melynek keretén belül minden Solectron papírért 0,345 Flextronics-részvény jár. A két vállalat együttesen 30 országban 200 ezer alkalmazottat, köztük 4000 tervezőmérnököt foglalkzotat, és 30 milliárd dolláros forgalmat tudhat magáénak évente, amivel a világ második legnagyobb elektronikai gyártási szolgáltatások (EMS, electronic manufacturing services) kínáló vállalatának számít a 40 milliárdos Hon Hai Precision (Foxconn) mögött.

A Flextronics előző pénzügyi évében közel 19 milliárd dollár forgalmat bonyolított 508 milliós nettó eredmént elérve, míg a kaliforniai Solectron 10,5 milliárd dollár árbevétel mellett mindössze 133 milliós profitot tudott kipréselni magából -- ez 1,7, illetve 1,12 százalékos nettó eredményhányad, vagyis 100 forintból a Flextronics 1,7, a Solectron 1,12 forint nyereséget tudott kitermelni. Az iSuppli becslése szerint az iparágra jellemző hányad 1,5 százalék körül alakul.

Magyarország
A Flextronics itthon az egyik legnagyobb vállalat, exportőr és munkáltató, mintegy 10 ezer embert foglalkoztat zalaegerszegi, sárvári, illetve nyíregyházi és tabi létesítményeiben. Árbevétele a 2006 márciusában zárult 12 hónapban elérte a 814 milliárd forintot, ami a vállalat globális forgalmának több mint negyedét teszi ki.

A gyártási és szervíztevékenység széles skálát fed le, nyomtatott áramkörű alaplapok, adattároló berendezések, szerverek, telefonok, szórakoztató- és fogyasztói elektronikai termékek és háztartási gépek, de kutatás-fejlesztés is folyik.

A Solectron Hungary árbevétele alapján a 180. legnagyobb hazai vállalat, 2004-ben 314 millió euró árbevétellel rendelkezett, és budapesti telephelyén 1400 embernek ad munkát, amint azt lapunk tájékoztatására a hazai leánynál közölték.

A hazai EMS-iparban jelentős jelenléttel képviselteti még magát Sanmina-SCI és az Elcoteq is.
A számok jól jelzik a szerződéses gyártásra jellemző papírvékony profitrátákat, és a kíméletlen költségnyomást, melyek elől a vállalatok a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek, például a komplett logisztikai szolgáltatás, a terméktervezés és kutatás-fejlesztés, valamint az egyre növekvő volumen felé menekülnek. Az EMS-ipar ebből kifolyólag koncentrálódásra kényszerül felvásárlások és a kisebbek elhullása révén. Az iSuppli piackutató becslése szerint tavaly a 157 milliárdos ipar több mint 70 százalékát a legnagyobb 10 piaci szereplő tartotta kézben.

A nagyobb jobb

Bár maga az iSuppli jelezte előre korábban, hogy a szerződéses gyártás gyors ütemben konszolidálódik a gazdasági erők prése alatt, Adam Pick, a cég elemzője meglepetésként, és epikus tettként értékelte az ügyletet. "Évek óta nem láttunk ekkora méretű ügyletet. [...] A méretek kiaknázása a nyerő trükk ebben a játékban" -- mondta Pick a Bloombergnek adott interjújában.

Az iparági elemzők pozitív fogadtatása ellenére számos intézet, köztük a Moody és a Standard & Poor's figyelmeztetést tett közzé a Flextronics hitelminősítése kapcsán, tekintve, hogy az akvizíció 1,75 és 2,35 milliárd dollár közötti készpénzes tranzakciót is igényelhet a Solectron hitelállománya miatt, ami külső finanszírozási forrás bevonását igényli, melyet a Citigroup bocsát rendelkezésre hétéves futamidővel.

A Flextronics elnök-vezérigazgatója, Michael McNamara közölte, hogy a felvásárlás év végére zárulhat le, és azt követően még mintegy 18-24 hónapot vesz igénybe, mire teljesen integrálására kerül a két vállalat működése, és a szinergia megmutatkozik. McNamara várakozásai szerint a kombinált vállalat mintegy 200 millió dollár lesz képes megtakarítani évente. Hozzátette, hogy a Solectron számítástechnikai és telekommunikációs jelenléte jól kiegészíti a Flextronics képességeit, és az új vállalat vezető helyre tör számos területen. Az EMS ipart erősnek érzi, a növekedés évente átlagosan 10-12 százalékot tesz ki a Flextronics szerint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról