Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 8. 12:16

A virtualizáció terjedése új kihívások elé állítja az adatközpontok üzemeltetőit

Az IDC előrejelzése szerint az energiaellátás és a hűtés költségei 2010-ig nyolcszor gyorsabban fognak növekedni, mint az új szerverek beszerzésére fordított kiadások. A rivális Gartnernél úgy vélik 2010-re a világ kétezer legnagyobb vállalatának fele már többet költ majd a szerverek energiaellátására és hűtésére, mint maguknak a gépeknek a megvásárlására. Az elemzőcég szerint egy átlagos cégnél ma az energiaköltség az IT-büdzsének 10 százalékát teszi ki, de ez éveken belül akár 50 százalékra is felmehet.

[HWSW] Az IDC előrejelzése szerint az energiaellátás és a hűtés költségei 2010-ig nyolcszor gyorsabban fognak növekedni, mint az új szerverek beszerzésére fordított kiadások. A rivális Gartnernél úgy vélik 2010-re a világ kétezer legnagyobb vállalatának fele már többet költ majd a szerverek energiaellátására és hűtésére, mint maguknak a gépeknek a megvásárlására. Az elemzőcég szerint egy átlagos cégnél ma az energiaköltség az IT-büdzsének 10 százalékát teszi ki, de ez éveken belül akár 50 százalékra is felmehet.

Az energia hatékonyabb felhasználását segítő egyik technológia a virtualizáció, amely lehetővé teszi több szerver feladatainak összevonását egy gépre. Az elmúlt években az alkalmazások teljesítmény-éhsége nem mindig tartott igényt a szerverek gyorsulásával, amelyet a gyártók közötti kíméletlen harc kényszerített ki. Ennek köszönhetően a Gartner szerint nem ritka, hogy a gépek 5-15 százalék körüli kihasználtsággal üzemeljenek. Az elemzőcég számításai szerint világszerte mintegy 140 milliárd dollár értékű kihasználatlan szerverkapacitás hever a vállalatoknál, szervezeteknél.

A virtualizációs technológiák segítségével tehát fokozható a rendelkezésre álló rendszerek kihasználtsága, ez a konszolidáció azonban nem csak olyan pozitív hatásokkal jár mint az alacsonyabb üzemeltetési költség, az egyszerűbb menedzsment, a nagyobb biztonság és megbízhatóság. A virtualizáció ritkán emlegetett árnyoldala, hogy az elvégzett feladatok koncentrálódásával párhuzamosan a felvett energia is a leadott hő is központosul, ami komoly kihívás elé állítja az adatközpontok üzemeltetőit.

A blade szerverek, valamint a meglevő eszközök jobb kihasználtságát biztosító virtualizációs technológiák eredményeképp meg fog növekedni az adatközpontokban a teljesítménysűrűség, az egekbe szökő energia- és hűtési igények kiszolgálására azonban a meglevő és most épülő adatközpontok nagy része már nem lesz alkalmas -- állítja az APC. "Előfordulhat, hogy már középtávon is olcsóbb lesz teljesen új adatközpontokat építtetni, mint a meglévő, hagyományos módszerekkel épülteket átszervezni."-- mondja Szarka Attila, az APC rendszermérnöke.

A Gartner becslései szerint az adatközpontokban felhasznált energia 30-60 százaléka egyszerűen pocsékba megy: a nem hatékony hűtési rendszerek pazarolják a legtöbb pénzt. A kaliforniai Pacific Gas & Electric áramszolgáltató becslései szerint az adatközpontok energiafelvételének már ma is a hűtés adja a felét, így azok a cégek, amelyek komolyan spórolni szeretnének a villanyszámlán, nem hagyhatják érintetlenül ezt a területet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról