:

Szerző: Bányai György

2007. június 25. 12:39

Digitális fotópiac: hazai trendek

Digitális fényképezőgépe már mindenkinek van, akit egy kicsit is

[HWSW] Digitális fényképezőgépe már mindenkinek van, akit egy kicsit is érdekel a fotózás, hiszen húszezer forintért lehet kapni megbízható, 5 megapixeles kezdőgépet, melynek árát már lélektani határként sem jellemezhetjük. Cikkünk a hazai piac általános sajátosságait taglalja.

Idővonal

A digitális fényképezőgépek 5-6 éve még a kiváltságosok játékszerei voltak, de megismételve pár évnyi késéssel a mobiltelefonoknál tapasztaltakat, mára szinte mindenki rendelkezhet egy, legalább belépőszintűként leírható masinával. Természetesen ennek fő oka az árak csökkenésében keresendő, 19900 forint -- amennyiért három éve maximum egy értékelhető kapacitású memóriakártyát vehettünk volna méregdrága gépünkbe -- már nem nagy áldozat egy átlagos család kasszájától.

Emellé társul a folyamatos fejlődés, ami a korábbi évektől eltérően már nem elsősorban a pixelszám emelkedését jelenti, hanem a könnyebb kezelhetőséget, hosszabb akkumulátoros üzemidőt, és sok esetben a szerethető, vagy akár a nemes külsőt. A legnagyobb árrobbanást a tükörreflexes gépeknél láthattuk, ahol 2003-ban a Canon EOS 300D által elérhetővé vált a hobbifotósok számára is ez az eddig aranyárban mért termékosztály. Ma már ott tartunk, hogy százezer forintért választhatunk tükrös gépvázat, ráadásul optikával együtt, készletben.


Az Olympus E400 már százezer forint környékén is fellelhető, Sigma alapoptikával

Új irányok

Guttray László, a Canon Hungária Kft. PR-vezetője lapunknak elmondta, a tükörreflexes fényképezőgépek a nyugat európai állapotokhoz hasonlóan hazánkban is a vártnál lényegesebb mértékben keresettek. Ebben szerepet játszhat modulos felépítésük, sokan még akkor is foglalkoznak a cserélhető optikákkal, mint kiegészítőkkel, ha nem is szándékoznak később a vázhoz extraként másodikat vásárolni. Ennek ismeretében szomorú, hogy háttérbe kerülnek a komolyabb kompaktgépek, melyeknek használata kevesebb vesződséggel jár és képminőségük nem gyengébb annyival a tükrös gépekétől, mint amennyivel kevésbé keresettek.

Ma már nem elsődleges szempont, hogy új szerzeményünk minél több megapixelt legyen képes rögzíteni, hiszen már kevésbé hozzáértők is emlegetik, hogy a nagyobb képméret kevesebb fotóval egyenlő egy adott méretű memóriakártyán, ami markáns és fontos igazság. Jelenleg a 6-7 megapixeles gépek a legkeresettebbek, miközben létezik 10 megapixeles kompakt is.

Hazánk piaca különösen árérzékeny, általában a kiválasztott kategória legolcsóbb gépe a legkelendőbb, leginkább csupaszon, tehát az alapcsomagot egyedüliként megvásárolva. Példaként egy erősebb, könnyen használható kompaktgép hasonló áron jobban használható, mint egy kezdő nagyzoomos, ami viszont jóval keresettebb. A másik véglet az a sokoldalú termék, amely a képkészítésen kívül egyéb feladatokra is alkalmas. Nem egy esetben találkozhatunk olyan fényképezőgéppel, amely MP3 állományok mellett még mozifilm lejátszására is képes a beépített naptár mellett.


Fényképezés és videofelvétel mellett mozifilmek és MP3 állományok lejátszására is alkalmas a Samsung NV3

Akciós áron

Recesszióról a telítettség ellenére sem beszélhetünk, ma a digitális fényképezőgép az egyik legkeresettebb termék a tartós fogyasztási cikkek között. A múlt évben már tapasztalható árcsökkenés 18 százalékos eladási többletet eredményezett, szemben a 2005-ben tapasztalt 30,2 százalékkal. Erre a számra azonban a jelenlegi gazdasági és politikai állapotok miatt fellépő vásárlási kedv csökkenése negatív hatással is lehet az idén.

A terméktelítettség meglátszik az akciós plakátokon, ma már labdába sem rúghat olyan hirdetés, ahol 5 százaléknyi engedményről hallunk. Sokkal jellemzőbb az ütős, akár 30 százaléknyi áresés, ráadásul nem egy esetben értékes kiegészítőkkel párosítva. A hitelre vásárlás lehetősége alacsony kamattal egyre inkább kedvhozó, erre bizonyíték, hogy a forgalmazók weboldalán ennek a lehetőségnek ismertetése már ma is központi helyet kap.

Hogyan tovább

Ha már a fényképezőgép megvan, még rengeteg kiegészítőről célszerű gondoskodni. Ezekből természetesen a készülékhez mellékelt kis kapacitású memóriakártya kiváltása elsők között szerepel, ezek szintén igen kedvező áron kaphatók. A nyár a gépek iránti fokozottabb kereslet mellett a kiegészítők forgalmának növekedésével jár, így a fotóstáskákat, állványokat, pótakkumulátorokat, valamint a tükrös gépek további optikáit is jobban viszik a tervezett nyaralások miatt.

Az elkészült képek kidolgozásának lehetősége szintén vállalhatóvá vált, a kezdetben drága szolgáltatások díja ma már a filmes gépek világához mérhető, teljesen elfogadható költségszintre esett vissza. A házi fotólaborokként reklámozott hőszublimációs nyomtatók széleskörű elterjedése várható lett volna, de a nyomtatáshoz szükséges színkazetta-speciális papír együttesek ára magasan maradt. Az otthoni, fotóminőségű képkészítés költsége közel duplája a legolcsóbb laborokénak, amelyek ráadásul igen rövid idő alatt készülnek el a jó minőségű képekkel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 00:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.