Szerző: Bizó Dániel

2007. június 7. 16:03

Nyár végétől felére csökkennek a roaming-tarifák

Ahogyan az várható volt, néhány órával ezelőtt a Miniszterek Tanácsa elfogadta az egységes európai roamingszabályozást -- jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Pataki Dániellel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnökével közös sajtótájékoztatóján.

[HWSW] Ahogyan az várható volt, néhány órával ezelőtt a Miniszterek Tanácsa elfogadta az egységes európai roamingszabályozást -- jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Pataki Dániellel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnökével közös sajtótájékoztatóján.

50-60 százalékos díjcsökkenés

A szabályozás a hazai hálózaton kívül, az EU tagállamaiban fogadott hívásokra, és az onnan kezdeményezett, az EU bármely tagállamába irányuló beszélgetésekre vonatkozik. A díjak átlagosan 50-60 százalékkal csökkennek legalább a szabályozás életbe lépését követően, de a szolgáltatók természetesen ez alá is mehetnek. Ha a szolgáltatók kihasználják a rendelkezésükre álló mozgásteret, akkor az jóval alacsonyabb díjak életbe lépése már lecsúszik a legfontosabb nyári szezonról, Kóka azonban reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ez nem így lesz, amit a szolgáltatóknak is nyomatékosított személyes találkozóival, mondta el.

A GKM és az NHH adatai alapján jelenleg a hazai szolgáltatók 250 és 650 forint közötti percdíjakat számláznak hazatelefonáláskor, a szabályozás életbe lépését követően ez legfeljebb 147 forint lesz (nettó 0,49 euro). A hívásfogadás 95 és 220 forint között mozog, ez 72 forintra rúghat majd legfeljebb idéntől. Jövő nyárra ez 138 és 66, majd 2009 nyarára 129 és 57 forintot tehet majd ki. Ezekkel a tarifákkal évente legalább 8 milliárdot spórolnak a magyar mobilosok. A hazai roaming a mobil telekom költés 2,5 százalékára rúg.

Roaming tarifák

Az alacsonyabb percdíjak mellett kevesebb figyelem irányul rá, pedig a verseny és a fogyasztók tudatossága szempontjából különösen fontos, hogy ezentúl idegen hálózatba lépéskor nemcsak egy szimpla üdvözlő SMS-t kapunk, hanem tájékoztatást az érvényben lévő percdíjakról. A SMS-nek arról is tájékoztatni kell, hogy milyen módon tudjuk megváltoztatni roaming csomagunkat.

Le kell nyelniük, méghozzá lelkesen

Miután az Európai Parlament május 23-án megszavazta az egységes roamingszabályozást, a tagállamok minisztereinek tanácsa is jóváhagyta azt. A rendelet nem igényel ratifikálást az egyes országok részéről, mindenkire érvényes. A hatósági szabályozás az Unió tagállamaiban barangoláskor bonyolított hanghívásokra vonatkozik, legyen szó fogadott vagy indított hívásokról. "A bevezetés lépcsőzetesen történik [...] Az átmeneti idő biztosításának oka, hogy a nagykereskedelmi és kiskereskedelmi díjak együtt csökkenhessenek. A díjak csökkenése először a nagykereskedelmi szerződéseket érinti, ezt követően pedig megvalósul az árcsökkenés a kiskereskedelmi piacon" -- mondta Kóka.

A szabályozás június 29-én lép életbe, részletezte az ütemtervet Pataki Dániel, az NHH elnöke. A szolgáltatóknak ettől számítva egy hónapon belül, tehát legkésőbb július 29-ig ajánlatot kell tenniük minden előfizetőjüknek (prepaideseknek pl. SMS-ben) egy új roaming tarifára, melyet nekik kifejezetten el kell fogadnunk ahhoz (opt-in), hogy életbe lépjenek számunkra a kedvezőbb percdíjak -- legkésőbb 1 hónappal később, vagyis augusztus 29-én. A hivatalos magyarázat szerint a szolgáltatóknak időre van szüksége, mire megkötik új nagykereskedelmi szerződéseiket, sokkal valószínűbb forgatókönyvnek tűnik azonban, hogy a szolgáltatóknak azért lobbizták ezt ki, hogy ezt a szezont még elvigyék, valamint így minden egyes későbbi hatósági csökkentés is később, reményük szerint a nyarat követően lép életbe.

Azok az előfizetők, akik semmiféle választ nem adnak a szolgáltatóknak, a rendelet értelmében legkésőbb októbertől megkapják az egységes eurótarifát, az előbb részletezett percdíjakkal -- a szolgáltató ennél természetesen lejjebb is mehet a konstrukcióival. Kóka elmondta, hogy a sajtótéjékoztatót megelőzően mindhárom hazai mobilszolgáltató képviselőjével találkozott, és arra kérte őket, hogy "ne várják ki a rendelet által nekik adott legtávolabbi határidőt, hanem kövessenek el mindent annak érdekében, hogy a nyár második felében, legkésőbb augusztus elsejétől már életbe lépjenek ezek a tarifák".

Jobb informáltság, erősebb verseny

A gazdasági miniszter azt is közölte, hogy kifejezetten nyomatékosította a mobilszolgáltatók felé, nem terhelhetik át a fogyasztókra más tarifákon keresztül a kieső profitjukat, azt le kell nyelniük, amit az NHH ellenőrizni is fog. Kóka szerint a szolgáltatók ígéretet tettek erre, sőt a miniszter a rendelettől a piac felrázódását várja, vagyis hogy gyorsaságban és díjakban egymást túllicitálva igyekeznek majd a hatósági beavatkozás jelentette változásokat saját előnyükre fordítani a szolgáltatók. A miniszter szerint az alacsonyabb percdíjak révén megnövekvő hívásidőkkel akár jobban is járhatnak a vállalatok.

A Miniszterek Tanácsának döntésével a soros német európai elnökség, valamint Vivane Reding média és infotársadalmi biztos is fontos, ráadásul nagy népszerűségnek örvendő politikai sikert könyvelhet el ezzel, ahogyan a tagállamok kormányai számára is könnyen szerzett szavazatszerzés. A folyamatot Reding tavaly nyáron indíotta el lényegében, mikor publikusan megelégelte az európai mobilszolgáltatók magatartását. "Az iparágnak szóló ismételt figyelmeztetések ellenére a barangolási díjak évek óta indokolatlanul magasak" -- mondta tavaly júliusban. Jelenleg 147 millió uniós polgárt, közülük 37 millió turistát és 110 millió üzletembert érint a barangolás kérdése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról