Szerző: Bizó Dániel

2007. június 18. 17:57

Tartós fölényre tesz szert az Intel?

[Dow Jones/HWSW] Megbolydult az Intel papírjainak kereskedése, miután a Goldman Sachs egy jelentésében közölte, hogy az AMD a jövőben egyre nagyobb mértékben fog támaszkodni a termelés kiszervezésére, amiből az Intel sokat fog tudni profitálni. Az elemzői vélemény hatására az újjáéledt Intel részvényei közel 9 százalékot erősödtek az elmúlt öt napban, egy hét alatt pedig több mint 12 százalékot, miközben az AMD gyenge olvadásnak indult.

[Dow Jones/HWSW] Megbolydult az Intel papírjainak kereskedése, miután a Goldman Sachs egy jelentésében közölte, hogy az AMD a jövőben egyre nagyobb mértékben fog támaszkodni a termelés kiszervezésére, amiből az Intel sokat fog tudni profitálni. Az elemzői vélemény hatására az újjáéledt Intel részvényei közel 9 százalékot erősödtek az elmúlt öt napban, egy hét alatt pedig több mint 12 százalékot, miközben az AMD gyenge olvadásnak indult.

Stratégiai előny az Intelnél

James Covello, a Goldman Sachs elemzője semlegesről vételre javította az Intel részvényeinek besorolását, és a 12-havi árat 22-ről 28 dollárra emelte. Covello indoklása szerint az AMD jeleket mutat az irányban, hogy a chipgyártás kiszervezésre felé mozog a következő években.

45 nanométeres chipek
Ennek eredményeként az Intel a jelenleginél is nagyobb versenyelőnyhöz juthat saját gyártástechnológiájával és üzemeivel. Ahogyan Covello fogalmaz, az Intel ezzel vélhetően "fenntartható termékelőnyre" tesz szert az AMD-vel szemben, "tekintve a technolgóiai optimalizáció nehézségét foundryk használatakor".

Az elemző az élvonalbeli chiptervezés és gyártástechnológia szoros kapcsolatának fontosságára utal, mely szükséges ahhoz, hogy a lehető legtöbbet lehessen kisajtolni egy mikroarchitektúrából, mégpedig időben.

Egy szerződéses chipgyártó nem képes olyan fókuszáltan kiszolgálni egy ügyfelet, mint ahogyan egy vállalaton belüli félvezetőcsapat teszi: a gyártási eljárást az alapoktól kezdve a megcélzott termékre optimalizálják, összes erőforrásukkal a chiptervezőket szolgálják ki a célok felállításától kezdve a design implementációján és a hibakeresésen át a finomhangolásig. Ez a kapcsolat a chipek komplexitásának fokozódásával és a félvezetők méreteinek zsugorodásával egyre meghatározóbbá válik.

Covello szerint elkövetkezendő másfél-két év során az AMD átalakulása jelentős katalizátora lehet az Intel papírjainak. Egy másik elemző, Hans Mosesmann a Raymond James részéről úgy véli, hogy az Intel valószínűleg ez elmúlt évtized legerősebb termékmixével rendelkezik, és várhatóan minden PC-szegmensben részesedést szerez vissza. Mosesmann hozzátette, hogy miként az Intel alábecsülte az AMD-t, úgy most az AMD "becsülte alul az Intel újjáéledését".

Ruiz mondta

Covello megállapítása nem légből kapott. A gyászos első negyedéves eredmények közzétételekor tartott konferenciabeszélgetés alkalmával Hector Ruiz elnök-vezérigazgató maga beszélt az "asset light" (pepitában: nem eszköz-/tőkeintenzív ) stratégiáról, ami nem meglepő, tekintve a saját gyárakhoz szükséges folyamatos tőkeberuházások nagyságát, és az AMD botrányosan rossz pénzügyi teljesítőképességét.

Hector Ruiz, AMD CEO
Hector Ruiz, AMD CEO
Ruiz elmondta, hogy sokat tanultak erről a stratégiáról az IBM-mel közös gyártástechnológiai kutatás-fejlesztés, a Chartered Semiconductorrel való kapcsolat, valamint a fabless, vagyis teljesen a szerződéses gyártókra alapozó ATI felvásárlása révén.

Érdekes módon akkor a piac nem harapott rá a kérdésre, pedig elemzők akkor is figyelmeztettek ennek veszélyeire. A CIBC elemzője, Richard Schafer egy jelentésében gyakorlatilag leírta Covello most részletezett véleményét. Nem mindenki ért egyet ugyanakkor. John Lau, a Jeffries elemzője szerint befektetői szempontból egy hibrid megközelítés, vagyis egy kisebb saját üzem és a szerződéses gyártók együttes alkalmazása produkálhatja a legnagyobb értéket, hiszen ekkor jelentősen csökkenthető a tőkeberuházás -- az új termékbevezetéseket és a gyártástechnológiai átállásokat a saját üzem bonyolítaná, majd a tömegtermelés nagy részét egy vagy több foundry.

Lau azt is megjegyezte, hogy véleménye szerint a foundry ipar, kiemelten a TSMC, mint a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója, képes lépést tartani az Intellel a fejlettebb gyártástechnológiák bevezetésében. Noha egyelőre lemaradásban van a világ legnagyobb chipgyártójával szemben, az AMD-IBM szövetséghez a 45 nanométeres generációban vagy azt követően felzárkózni látszik. Bárhogy is süljön el egy ilyen stratégia, az bizonyosnak látszik, hogy nem önszántából próbálja majd meg a világ másodszámú processzorgyártója, ha egyszer belefog. A másik, sokkal kevésbé valószínű, de legalább agresszív opciónak egy irgalmatlan méretű, sokmilliárd dolláros magántőke-injekció tűnik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról