Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 27. 11:22

Csak az USA-ban évente 1,7 milliárd dollárt pazarolnak el a bekapcsolva hagyott vállalati PC-k

Manapság népszerű téma az informatikai eszközök fogyasztása, valamint az elpazarolt energia hatása a cég költségeire, illetve a környezetre. Egy friss, a 1E megbízásából készített felmérés szerint az Egyesült Államokban mintegy 104 millió irodai PC található, amelyek többségét nem mindig kapcsolják ki a munkanap végeztével. Ezek a számítógépek évente 1,72 milliárd dollár értékű energiát pazarolnak el. Egy 10 ezer PC-vel rendelkező vállalat évente 165 ezer dollárt (~30,4 millió forintot) dob ki így az ablakon.

[HWSW] Manapság népszerű téma az informatikai eszközök fogyasztása, valamint az elpazarolt energia hatása a cég költségeire, illetve a környezetre. Egy friss, a 1E megbízásából készített felmérés szerint az Egyesült Államokban mintegy 104 millió irodai PC található, amelyek többségét nem mindig kapcsolják ki a munkanap végeztével. Ezek a számítógépek évente 1,72 milliárd dollár értékű energiát pazarolnak el. Egy 10 ezer PC-vel rendelkező vállalat évente 165 ezer dollárt (~30,4 millió forintot) dob ki így az ablakon.

Nemtörődöm dolgozók

A Harris által megkérdezett irodai dolgozók fele sose vagy csak ritkán kapcsolja ki PC-jét a munkája végeztével, 11 százalék gyakran, 40 százalék pedig mindig. A legtöbben (31%) azért hagyják bekapcsolva a gépüket, hogy az éjszaka le tudja tölteni az esetleges szoftverfrissítéseket. Meglepő módon a második leggyakoribb indok (23%) az, hogy vállalati szabályzat előírja: a gépnek bekapcsolva kell maradnia. Ugyanakkor ez az előírás egyáltalán nem jellemző a vállalatokra, így valószínűleg a dolgozók nem elég tájékozottak. A megkérdezettek ötöde szerint a gép kikapcsolása túl sokáig tart, 10 százalék szerint pedig egyáltalán nem fontos kérdés hogy a gép ki van-e kapcsolva.

A válaszadók 53 százalékát egyáltalán nem izgatja, mennyi energiát használ fel a vállalata és a környezeti hatások miatt sem aggódik. A megkérdezettek 28 százaléka szerint a cég informatikai részlegének kellene gondoskodnia az energiatakarékosságról. Azok, akik minden nap kikapcsolják a gépüket, a legtöbben éppen azért teszik, hogy csökkentsék az energiafogyasztást, de jellemző motiváció még a biztonság és a megszokás is. A válaszadók közel ötöde a környezetvédelmet is említette, mint mozgatóerőt.

A jelentés kitér arra is, hogy a felhasznált többletenergia miatt a környezetterhelés is növekedik, egy egész nap bekapcsolva maradt PC miatt megnövekedő CO2-kibocsátás ellensúlyozására mintegy 60-300 fát kellene ültetni. A kutatás szerint a vállalati PC-k kikapcsolásával annyira csökkenne a CO2-kibocsátás, mintha Maryland államban az összes autó eltűnne az utakról.

Egy szintén a 1E megbízásából készített jelentés szerint a brit cégek dolgozói sokkel környezettudatosabbak, itt ugyanis csak a PC-k 18 százaléka marad rendszeresen bekapcsolva. A legnagyobb brit bank, az HSBC már használja a NightWatchmant, amelynek segítségével PC-nként 50 dolláros áramköltséget takarít meg egy évben, miközben a szoftver listaára gépenként csak 12 font. Az HSBC évente 24 ezer fontot takarít meg a termék segítségével.

A magyar cégek egyáltalán nem törődnek az IT-rendszerek fogyasztásával

A Sun Microsystems és a GKIeNet által nemrég itthon készített felmérés szerint a magyar cégek egyáltalán nem környezettudatosak, ha informatikáról van szó, a legtöbb vállalat azt sem tudja, mennyi energiát fogyasztanak a rendszerei. A HWSW becslései szerint egy átlagos irodai PC éves áramfogyasztása monitor nélkül mintegy 18 ezer forint, ha ez a gép éjjel-nappal be van kapcsolva, az éves áramfogyasztás a kétszeresére is felmehet. Egy otthoni, játékra kihegyezett konfiguráció éjjel-nappal működtetve évente 50 ezer forinttal terheli meg a villanyszámlát.

A Sun és a GKIeNet közös kutatásának eredményei lehangolóak: a megkérdezett cégeknek csak harmada méri a rendszereinek fogyasztását, a legtöbben pedig azt vallják, hogy az energiaköltség elhanyagolható részét teszi ki a működtetési költségeknek, holott nemzetközi felmérések alapján ez a munkabér után a második legnagyobb költségtényező is lehet egy erősen informatizált vállalatnál. Noha vannak a cégeknél olyan folyamatok, amelyek az energiatakarékosság irányába mutatnak, ezek mögött sosem a környezettudatosság a legfőbb mozgatórugó. A szerverek vagy tárolóeszközök konszolidációja mögött általában az egyszerűbb kezelhetőség a motiváció, a dolgozók PC-it pedig inkább csak biztonsági megfontolásból kapcsolják ki éjszakára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról