:

Szerző: Ady Krisztián

2007. június 29. 11:55

Alvállalkozóját vásárolja fel a Western Digital 1 milliárd dollárért

[VS] A Western Digital saját alvállalkozóját vásárolja fel körülbelül 1 milliárd dollárért: a kaliforniai Komag egyik legnagyobb partnere éppen a Western Digital. A Komag a merevlemezekben fizikai tárolóként használt tányérok, adattároló lemezek gyártására szakosodott cég.

[VS] A Western Digital saját alvállalkozóját vásárolja fel körülbelül 1 milliárd dollárért: a kaliforniai Komag egyik legnagyobb partnere éppen a Western Digital. A Komag a merevlemezekben fizikai tárolóként használt tányérok, adattároló lemezek gyártására szakosodott cég.

Versenyképesség

A Western Digital várakozásai szerint ez a lépés hozzásegítheti a vállalatot ahhoz, hogy sikeresebben vegye fel a harcot a riválisokkal szemben, megfelelő áron tudjon a jövőben piacra dobni termékeket. A tranzakció várhatóan a harmadik negyedév során zárulhat le, a Western Digital nem kevesebbet tűzött ki célul, mint hogy befogja a piac királyát, a Seagate-et. A Western Digital már korábban is végrehajtott hasonló felvásárlást, 2003-ban a Read-Rite-ot kebelezte be, mely az író-olvasó fejeket gyártotta a cég készülékei számára.

A Komag eddig szállított tányérokat a Seagate és a Hitachi számára is, bár a tervek szerint erre továbbra is lehetőség lenne, a két cég valószínűleg új partner után néz majd. A Komag bevétele ennek megfelelően a harmadik negyedévre 30 millió dollárról 25 millió dollárra csökkenhet.

Merevlemez

Helyzet

Az idei első negyedév során valamivel több mint 114 millió merevlemezt szállítottak le a gyártók világszerte, ami több mint ötmillióval kevesebb a szezonálisan erős negyedik negyedévnél, és négymillióval alacsonyabb az iSuppli saját előrejelzésénél. Az egy évvel korábbihoz képest 12,2 százalékkal növekedett a piac volumene ugyan, de a gyártók egyre élesebb versenyt vívnak a részesedésért.

A Maxtor felvásárlását követően a Seagate magabiztosan vezeti a piacot, és 39,5 millió HDD-t szállított le, amivel 34,6 százalékos szeletet szerzett meg, éppen akkorát, mint a megelőző negyedévben. A Western Digital 24,5 millió meghajtót adott el, amivel 1 százalékponttal növelte részesedését. A Hitachi GST 19,6, a Samsung 12,5, a Toshiba 8,4, a Fujitsu pedig 8 millió merevlemezt forgalmazott az iSuppli becslése szerint.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.