Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 29. 10:24

Életbe lépett az új uniós roamingdíj-szabályozás

Ma lép életbe az egységes európai roamingszabályozás, amelynek köszönhetően a külföldi hálózatokban indított és ott fogadott hívások díja átlagosan 50-60 százalékkal csökken.

[HWSW] Ma lép életbe az egységes európai roamingszabályozás, amelynek köszönhetően a külföldi hálózatokban indított és ott fogadott hívások díja átlagosan 50-60 százalékkal csökken.

Külföldi hívásindítás 147 forint, hívásfogadás 72 forintért

A hazai szolgáltatók 250 és 650 forint közötti percdíjakat számláznak hazatelefonáláskor, a szabályozás életbe lépését követően ez legfeljebb 147 forint lesz (nettó 0,49 euro). A hívásfogadás 95 és 220 forint között mozog, ez 72 forintra rúghat majd legfeljebb idéntől. Jövő nyárra ez 138 és 66, majd 2009 nyarára 129 és 57 forintot tehet majd ki.

A direktíva szerint a szolgáltatóknak mától fogva egy hónapjuk van rá, hogy ajánlatot tegyenek az előfizetőiknek az új roaming-tarifákra, amelyek nekik kifejezetten el kell fogadnunk ahhoz (opt-in), hogy életbe lépjenek számunkra a kedvezőbb percdíjak -- legkésőbb 1 hónappal később, vagyis augusztus 29-én. A hazai szolgáltatók ügyfelei már az augusztus 29-i határidő előtt olcsóbban telefonálhatnak külföldön, azonban hogy melyik cég mikor lépteti életbe az új tarifákat, azt egyelőre nem tudni.

A hazai szolgáltatók ügyfelei automatikusan a kedvezőbb tarifákon beszélhetnek

Lapunk megkeresésére a T-Mobile sajtókapcsolati osztályán elmondták, a szolgáltató "a roaming szolgáltatást igénybe vevőket kedvezően érintő Uniós döntést az előírt határidőnél korábban végrehajtja. A T-Mobile ügyfelei érdekeit szem előtt tartva jelentősen egyszerűsíteni kívánja az új, kedvezőbb roaming díjak bevezetését, ezért az előírt határidőnél korábban, automatikusan életbe lépteti azokat. Az ügyfeleknek így nem szükséges majd külön jelezniük, hogy külföldön alacsonyabb percdíjakkal kívánnak-e telefonálni". Azonban hogy erre pontosan mikor kerül sor, azt a cég képviselője nem árulta el.

A Vodafone is az augusztus 29-i határidő előtt vezeti be az új árazást, a pontos díjak azonban egyelőre még nem ismertek, mivel mivel a rendelet szerint a szolgáltatóknak az Európai Központ Bank június 29-én érvényes átváltási árfolyamát kell használnunk a percdíjak megállapításához. Azt azonban megtudtuk a Vodafone-tól, hogy előzetes regisztráció nélkül, automatikusan elérhetővé teszik a kedvező percdíjakat valamennyi előfizető számára, akiknek aktív a roaming szolgáltás az előfizetésén.

"Kivételt képeznek az automatikus migrálásból azok az ügyfelek, akik a szabályozás hatályba lépése előtt a standard roaming csomagtól eltérő roaming csomagot választottak, ők a 2 hónapos válaszadás elmulasztása esetén maradhatnak a meglévő csomagjukon. Az ügyfelek az összes szokásos ügyfélszolgálati kapcsolódási ponton keresztül jelezhetik igényüket az új tarifára" -- tudtuk meg a szolgáltatótól.

"Azt szeretnénk, hogy előfizetőink minél hamarabb élvezzék a szabályozás előnyeit, ezért a törvény által előírt határidő előtt, minden ügyfelünknek, ráadásul automatikusan, előzetes regisztráció és az egy hónapos aktiválási idő nélkül vezetjük be az Európai Unió új roaming tarifáit" -- tudatta lapunkkal a Pannon. A vállalat ugyanakkor hangsúlyozta, hogy jelenleg is egyszerűsített díjszabású roaming-csomagokat alkalmaz: a számlás és a kártyás ügyfeleknek egyaránt az egész világon mindössze három díjzóna érvényes, amelyeken belül szolgáltatótól, naptól és időszaktól függetlenül ugyanazok az árak érvényesek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról