Szerző: Ady Krisztián

2007. június 21. 11:41

Egy török bank ügyfelei már karórával is fizethetnek bankkártya helyett

Van aki bankkártyája pinkódját írja karórája memóriájába, hogy el ne felejtse, más pedig egyszerűen bankkártya helyett használja, fizethet a karórájával. A MasterCard bejelentette, hogy Európában elsőként a török Garanti Banknál igényelhető az érintés nélküli fizetésre alkalmas MasterCard PayPass karóra.

[HWSW] Van aki bankkártyája pinkódját írja karórája memóriájába, hogy el ne felejtse, más pedig egyszerűen bankkártya helyett használja, fizethet a karórájával. A MasterCard bejelentette, hogy Európában elsőként a török Garanti Banknál igényelhető az érintés nélküli fizetésre alkalmas MasterCard PayPass karóra.

A PayPass technológiát alkalmazó, rádiófrekvenciás jelekkel kommunikáló bankkártyákhoz hasonlóan a karórával a 15 euró alatti számlákat egyenlíthetjük ki PIN-kód használata és bizonylatolás nélkül, de a nagyobb összegű vásárlásokhoz természetesen ugyanúgy kell a tulajdonos szignója, alapvető biztonsági lépésként. A fizetéshez elegendő a karórát a leolvasó elé helyezni -- ilyen terminálokkal nem kevesebb, mint 600 kereskedelmi elfogadóhely rendelkezik már Törökországban.

PayPass karóra
A MasterCard idei első negyedéves adatai szerint a PayPass fizetések összege átlagosan 15 eurót tesz ki, ezért húzták meg ennél az összegnél a bizonylatolás nélküli határt. A cég szerint a PayPass-t használók 18 százalékkal több alkalommal veszik elő a kártyájukat, mint a hagyományos plasztikkal rendelkező társaik -- ez egyértelműen a kényelemből fakad.

Az első negyedév végéig több mint 14 millió PayPass bankkártya és eszköz került forgalomba, melyekkel világszerte közel 51 ezer elfogadóhelyen fizethetünk. A PayPass nem csupán a kiskereskedők közt talált kedvező fogadtatásra, a technológia bizonyítottan népszerű a sportlétesítményeket üzemeltetők körében is. Igy a PayPass kártyákat már több nemzetközi futball- és baseballstadionban és számos golf eseményen is elfogadják.

A PayPass gyorsaságát és egyszerűségét bizonyítja az is, hogy a McDonald's svájci éttermeiben is teszteli a technológiát. Az amerikai gyorsétteremlánc korábban minden kártyás fizetési lehetőséget mereven elutasított, annak időigényessége miatt, mely kedvezőtlen hatással lehet a kiszolgálás sebességére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról