Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 17. 09:51

Magára talált és szép negyedéves eredményeket ért el a HP

Mark Hurd
Mark Hurd
[News.com/WSJ] A Hewlett-Packard tegnap tett közzé a július 31-én zárult harmadik pénzügyi negyedévének adatait. A vállalat bevétele és nyeresége is az elemzői várakozások felett alakult.

A harmadik negyedévet a HP 20,8 milliárd dolláros bevételt ért el, ez éves szinten 9,9 százalékos növekedést jelent. Elemzők mindössze 20,5 milliárd dolláros forgalomra számítottak. A nettó nyereség egy egyszeri, adózással kapcsolatos tétel miatt csupán 73 millió dollárt tett ki, de az egyszeri tételek nélküli profit 1,2 milliárd dollárra rúgott, ami részvényarányosan 36 centet jelent, szemben a 31 centes elemzői várakozással és a cég 29-31 centes előrejelzésével. Egy évvel korábban a nettó profit 586 millió dollár volt, az egyszeri tételek nélküli eredmény pedig részvényenként 24 centre rúgott.

Jó eredmények egy hagyományosan gyenge időszakban

A harmadik pénzügyi negyedév hagyományosan gyenge a HP-nál, a mostani időszakban a vállalat azonban váratlanul erős eredményeket ért el, nem csak a versenytársakhoz, hanem a saját tavalyi teljesítményéhez képest is. Ami igaz az igaz, a tavalyi harmadik negyedév feltűnően gyengén sikerült a HP-nál, céghez közeli források szerint az akkori teljesítmény közvetve hozzájárult Carly Fiorina korábbi elnök-vezérigazgató menesztéséhez.

A HP elsősorban a tengerentúlon teljesített jól, az amerikai bevételek 8 százalékkal nőttek, az EMEA régió forgalma 10 százalékkal, a távol-keleti régió bevételei pedig 15 százalékkal ugrottak meg. Mark Hurd elnök-vezérigazgató elégedetten nyilatkozott az eredményekkel kapcsolatban, elmondása szerint a HP úgy tudott helytállni a piaci árversenyben, hogy növelte nyereségét.

Noha a Dell és a Gateway eredményei egyaránt arra utalnak, hogy a PC-eladások a várakozások alatt alakulnak, Hurd szerint semmi ok az aggodalomra a PC-piaccal kapcsolatban. A HP személyi számítógépes részlege 8 százalékkal 6,4 milliárd dollárra növelte forgalmát, az értékesített rendszerek száma pedig 14 százalékkal nőtt. A vállalat elsősorban a noteszgépek szegmensében teljesített jól. A Personal Systems Group üzemi profitja 163 millió dollárt tett ki.

Kellemes meglepetés

Kellemes meglepetéssel szolgált a szerverekkel és tárolóeszközökkel foglalkozó részleg, amely 20 százalékkal 4 milliárd dollárra növelte forgalmát. A divízió a tavalyi harmadik negyedévben 211 millió dolláros üzemi veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, most azonban 150 millió dolláros üzemi nyereségről számolt be.

A szolgáltatási részleg forgalma 3,5 milliárd dollárról 3,8 milliárd dollárra emelkedett, miközben az üzemi eredmény 314 millió dolárról 256 millióra esett vissza. A szoftverüzletág némiképp növelte bevételét és csökkentette nyereségét.

Némileg csalódást okoztak ugyanakkor a HP profitjának jelentős részét adó nyomtatási és képalkotási üzletág eredményei. Noha a divízió 5 százalékkal 5,9 milliárd dollárra növelte bevételét, üzemi eredménye 836 millió dollárról 771 millióra csökkent. Elemzők szerint ennek oka egyértelműen a Dell előretörése a tintasugaras és multifunkciós nyomtatók területén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról