:

Szerző: Bizó Dániel

2005. augusztus 23. 13:38

Elem- és akkumulátorgyűjtő hálózat épül Magyarországon

[KKVM/HWSW] Augusztus 22-én, azaz tegnap lépett hatályba az elemek és akkumulátorok visszavételét szabályozó kormányrendelet, melynek értelmében a gyártóknak és a kereskedőknek kell gondoskodniuk az évente keletkező kétezer tonnányi használt energiaforrás begyűjtéséről és hasznosításáról.

[KKVM/HWSW] Augusztus 22-én, azaz tegnap lépett hatályba az elemek és akkumulátorok visszavételét szabályozó kormányrendelet, melynek értelmében a gyártóknak és a kereskedőknek kell gondoskodniuk az évente keletkező kétezer tonnányi használt energiaforrás begyűjtéséről és hasznosításáról.

Évi kétezer tonna elemet használunk el

Egy négytagú család évente átlagosan fél kilogrammnyi elemet használ el, országosan így kétezer tonna veszélyes hulladék keletkezik. A környezetvédelmi tárca által kidolgozott és ma hatályba lépett kormányrendelet értelmében a kereskedők kötelesek típustól és gyártótól függetlenül ingyen visszavenni valamennyi használt elemet, a gyártók és importőrök pedig kötelesek átvenni a boltokban begyűjtött energiaforrásokat.

Az első elemgyűjtő tartályok várhatóan szeptember végén jelennek meg Budapesten és a megyeszékhelyek boltjaiban, de az országos rendszer kiépítése után majd több mint húszezer ponton lehet majd ingyen megszabadulni a veszélyes hulladékoktól. A környezetre ártalmas anyagokat tartalmazó használt elemeket jelenleg még csak egyes önkormányzatok, iskolák és kereskedelmi egységek gyűjtik be, a teljes forgalmazott mennyiség néhány százalékára kiterjedően. Ez a hálózat a jövőben is megmarad, az ezeken a helyeken átvett elemek ártalmatlanításának költségét azonban a gyártók vállalják magukra.

A gyártóknak regisztrálniuk kell magukat

Az elembegyűjtési pontok listáját a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a használt elemek begyűjtését koordináló szervezet, a RE’LEM Kht. honlapjáról lehet majd letölteni. A rendelet értelmében a gyártóknak a forgalomba hozott szárazelemek és kis kapacitású akkumulátorok idén legalább 7, jövőre 10, 2007-ben pedig 13 százalékát kell majd visszagyűjteniük és ártalmatlanítaniuk.

Az átvétel ösztönzése érdekében a gyártóknak és importőröknek forgalmukkal arányos – kilogrammonként 560 forintnyi – biztosítékadási kötelezettséget ír elő a kormányrendelet, a környezetvédelmi felügyelőségek ennek az összegnek a terhére végeztethetik el a gyártók hulladékgazdálkodási feladatait, ha azok nem tesznek eleget a jogszabály előírásainak. A begyűjtési kötelezettség ellenőrzését szolgálja, hogy a rendelet hatálybalépése, vagyis augusztus 22-e után valamennyi gyártóknak haladéktalanul nyilvántartásba kell vetetnie magát az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségen, ugyanez a kötelezettség terheli a tartozékként árusított, az ajándékba adott, valamint a készülékbe épített elem első hazai forgalmazóját is.

A rendelet mindössze kilenc nappal követi az elektronikai hulladékok kezeléséről szóló uniós direktíva életbe lépését, amelynek értelmében az augusztus 13-a után vásárolt elektronikai termékek visszajuttatását és kezelését kell a gyártóknak és disztribútoroknak megoldania. Idén itthon több mint 150 ezer tonna ilyen hulladék keletkezik, amelyek nehézfém, sav- vagy mérgező gáztartalmuk miatt veszélyesnek minősülnek

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.