Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 25. 13:19

Könyvet ír Carly Fiorina

HIRDETÉS

Carly Fiorina
Carly Fiorina
[HWSW] Saját pályájáról ír könyvet Carly Fiorina, a HP idén tavasszal elbocsátott elnök-vezérigazgató asszonya. Az egyelőre cím nélküli kiadvány jövőre jelenhet meg a Penguin Group gondozásában. "Nem kérdéses, hogy Carly Fiorináé az egyik legelképsztőbb, ugyanakkor leginkább ellentmonásos karrier az amerikai üzleti életben" -- mondta Adrian Zackheim, a kiadó képviselője.

Nézeteltérés

Az 50 éves Fiorinát sokáig az üzleti élet legerőteljesebb asszonyai között tartották számon, aki a Lucenttől érkezve hat éves regnálása alatt teljesen átalakította a Hewlett-Packardot és irányítása alatt a cég felvásárolta az egyik legnagyobb versenytársát, a Compaqot. A több mint 20 milliárd dolláros akvizíció a mai napig a legnagyobb az informatikai ipar történetében. A nagyszabású felvásárlás azonban a kezdetektől fogva megosztotta a közvéleményt és végülis közvetetten hozzájárult Fiorina bukásához, ugyanis a Compaq-kal megerősített HP nem tudta hozni az elvárt eredményeket.

A vállalatnak most is ugyanazok a problémái, mint Fiorina érkezése előtt: a PC-piacon a cég továbbra sem tud versenyre kelni a Dell-lel, a nagyvállalati szegmensben pedig egyfelől a Dell, másfelől az IBM között őrlődik. Fiorina irányítására jellemző, hogy regnálása alatt a HP részvényeinek árfolyama 55 százalékot csökkent, miközben az IBM-papírok csupán 32 százalékot vesztettek értékükből, a Dell pedig mindössze 9 százalékkal gyengült.

Jól indított az utód

Fiorina végül idén februárban távozott a HP-tól, miután nézeteltérésbe keveredett az igazgatótanáccsal a vállalat jövőbeli stratégiáját illetően. "Az igazgatótanácsnak és nekem különbözött a véleményünk arról, hogyan hajtsuk végre a HP strarégiáját. Tiszteletben tartom a döntésüket" -- mondta akkor Fiorina, akinek szavai arra utalnak, hogy távozása nem feltétlen a saját döntése volt.

A cég végül a vártnál jóval hamarabb megtalálta Fiorina utódát, az igazgatótanács választása az NCR-t korábban vezető Mark Hurdre esett. Hurd 1980-ban került az NCR-hez és 2003-ban nevezték ki elnök-vezérigazgatóvá. Irányítása alatt az NCR rendre várakozáson felüli eredményeket ért el, ami nem mondható el a HP korábbi vezetőjéről, Carly Fiorináról, akinek idején nem volt ritka a profit-figyelmeztetés.

Az április elején hivatalba lépő Hurd első dolga volt tüzetesen átnézni a HP működését, ekkor derült ki, hogy több részleg elfogadhatatlanul magas költségszinttel dolgozik. A megkurtítások a létszámot is érintették, a cég nemrég jelentette be 14 ezer dolgozó elbocsátását. Hurd irányítása alatt a HP eredményei szépen alakultak, az első teljes negyedévben, amikor az új elnök-vezérigazgató vezette a vállalatot, a HP bevétele és nyeresége is az elemzői várakozások felett alakult.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 11:22

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.