Szerző: Bizó Dániel

2005. augusztus 31. 15:31

Kémkedésre is használható a Google Earth

[The Digital Chosun/HWSW] Dél-Korea szerint katonai és nemzetbiztonsági kockázatot rejt a bárki által ingyenesen hozzáférhető, műholdas térképszolgáltatás, a Google Earth és Maps, ugyanis ezek révén bárki megismerheti érzékeny objektumok elhelyezkedését. Szöul nagy része például elegendően nagy felbontással került digitalizálásra ahhoz, hogy akár gépjárművek elhelyezkedését is ki lehessen venni, valamint olyan védett létesítményeket is, amelyek fotózása egyébként tilos.

[The Digital Chosun/HWSW] Dél-Korea szerint katonai és nemzetbiztonsági kockázatot rejt a bárki által ingyenesen hozzáférhető, műholdas térképszolgáltatás, a Google Earth és Maps, ugyanis ezek révén bárki megismerheti "érzékeny" objektumok elhelyezkedését. Szöul nagy része például elegendően nagy felbontással került digitalizálásra ahhoz, hogy akár gépjárművek elhelyezkedését is ki lehessen venni, valamint olyan védett létesítményeket is, amelyek fotózása egyébként tilos.

Kukkolás a Föld körül

A Google által később felvásárolt Keyhole 2001-ben beindított szolgáltatása a Föld szinte teljes felületét lefedi mára, váltakozó részletességgel. Egyes területeken rendkívül nagy felbontású, részletgazdag képeket szolgáltat, igaz, ezek a területek többnyire az Egyesült Államok városi agglomerációira koncentrálódnak, valamint elszórva, jellemzően csíkokban vagy hatalmas négyzetekben találhatóak meg világszerte, hiszen a műholdak kapacitása korlátozott, idejük drága.

Dél-koreai katonai vezetők aggodalmára azonban az egyik ilyen négyzetbe több olyan létesítmény is belekerült, amelyek pontos elhelyezkedése, belső felépítése titkos. Ezen objektumok feltérképezése, lefényképezése vagy mozgófelvételen való rögzítése helyi törvényekbe is ütközik. A Keyhole által üzemeltetett szolgáltatással az egymással ellenséges viszonyban lévő két Korea határvonalánál is található egy nagy felbontással lefedett terület, ahol katonai határállomásokat is meg lehet figyelni.

Az ingyenesen letölthető Google Earth és egy gyors internetkapcsolat segítségével azonban pillanatok alatt akár 2 méteres felbontású műholdképeket láthatunk valójában megközelíthetetlen helyekről is. Ez azt jelenti, hogy egy képpont a valóságban 2 métert takar, tehát egy személygépkocsi is jól kivehető. A fejlettebb katonai hírszerzési műholdak legalább 1 méteres részletességű képeket is képesek produkálni. A korábbi tervek szerint idén novemberben fellövésre kerülő koreai Arirang II például állítólag negyedméteres felbontásra is képes lesz.


A szöuli olimpiai stadion

Beazonosítható harci repülőgépek

A Google Earth által kiváló részletességgel látható Cseong Va-Dé katonai bázis egyik képviselője elmondta, hogy felveszik a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal az Egyesült Államokban, noha tisztában vannak vele, hogy jogi szempontból semmi alapjuk sincs egy külföldi kereskedelmi szolgáltatás beszüntetését kérni. Magyarország katonai létesítményei közül például a taszári reptér vehető ki meglehetősen jó felbontással, ahol két parkoló vadászgépet is meg lehet figyelni -- hozzáértők számára valószínűleg típusuk is evidens. A megoldás talán az lehet, hogy a Google, eleget téve a kéréseknek kitakarja a kényes területeket.

A Google által publikált felvételekről ugyanakkor érdemes tudni, hogy akár évekkel korábbi állapotokat is tükrözhetnek, attól függően, hogy mikor készült a felvétel, így a katonai felderítő műholdakhoz képest használhatósága jelentősen csökken, ugyanakkor kétségtelen az is, hogy magánszemélyek, vagy kevésbé tőkeerős szervezetek számára olyan helyekre enged bepillantást, ahova azelőtt nem nyílott lehetőség -- mint például annak a fórumozónknak, aki a szomszédságában található egyik kertben, így fedezte fel az addig kerítéssel jól titkolt medencét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról